Приключения

ОТ АРКТИКА ДО АНТАРКТИКА С КОЛЕЛО

Добавена на 12.12.2018
Едно три годишно велопътешествие от Аляска до Аржентина. 50 000 км. на колела. Яна Меламед и Вячеслав Стоянов.

Продължение ..>>

ПРЕЗ ХИМАЛАИТЕ И ИНДИЯ НА КОЛЕЛО

Списание Върхове | Добавена на 23.02.2014
Данило Калегари – италиански планинар и велосипедист осъществи вълнуващо 153-дневно пътешествие, пресичайки цяла Индия от 8-хилядниците на Хималаите до брега на Индийския океан. По време на пътуването си Калегари остави за малко велосипеда, за да стигне соло до 7150м на Шиша Пангма (8013м). Интервю на www.explorersweb.com

Продължение ..>>

ДЯВОЛСКИЯ ГРАД В СЪРБИЯ (ДЯВОЛЯ ВАРОС)

| Добавена на 06.01.2014
Дяволския град (Дяволя Варос) е природна забележителност разположена на южния склон на вр. Радан, на десния бряг на Жълтата река в централна Сърбия. Той е уникален пример за действието на ерозионните процеси през вековете. Представлява комплекс от каменни пирамиди, намиращ се на вододелното било между Дяволското дере и Пъкленото дере. На площ от 4300 кв. м. водната ерозия е оформила андезитния материал и вулканичен туф в над 200 пирамиди – кули с височина от 2 до 15 м., ширина в основата 4 до 6 м. и 1-2 м. на върха.

Продължение ..>>

ГРЕНЛАНДИЯ - ЗЕЛЕНИЯ ОСТРОВ

| Добавена на 05.01.2014

Най-големият остров на планетата може да стане райско място. 

Названието Гренландия се превежда като “зелена страна”. Така са я наричали викингите, обитаващи Гренландия хилядолетие назад, заради умерения климат и отличните пасища за стадата си.
Изглежда че днес колелото на времето се завърта към миналото – ледът покриващ Гренландия се топи все по-бързо. Снимки направени от НАСА показват, че през последните години топенето на ледовете по всички южни склонове на острова е по-голямо, а количеството топли дни през годината е с един месец повече от обикновено. Любопитното е че историци и климатолози спорят по между си. Може ли Гренландия да се превърне отново в цветущ остров? Ако първите цитират антропогенния и техногенния характер за повишение на температурите на острова в последните години, то вторите твърдят, че процесът е периодичен и се е повтарял и по-рано.

Продължение ..>>

НАЙ-ОПАСНИТЕ ПЛАЖОВЕ В СВЕТА

| Добавена на 04.01.2014

Американското списание FORBES е съставило списък на плажовете в света, където се срещат най-много акули.

Като цяло, в моретата и океаните на нашата планета живеят около 500 вида хищници, но повечето от тях не са опасни за хората. Въпреки това в местата където акулите са разпространени, често стават трагични инциденти. Кои са най-опасните плажове показва ISAF (International Shark Attack File). В международния регистър за нападение на акули, са описани всички известни случаи през последните 500 години. Въпреки че атаките на акулите винаги предизвикват ужас и привличат вниманието, трябва да отбележим, че вероятността да те нападне акула е по-малка отколкото да те удари мълния.

Продължение ..>>

ДВАНАДЕСЕТТЕ КРАЯ НА СВЕТА

| Добавена на 04.01.2014
Искало ли ви се е някога да захвърлите всичко и да заминете на края на света – там, където свършва Земята и от където само надвесвайки се надолу, може да видите самите китове върху които се държи планетата. Този край на света може да разгледате от дванадесетте най отдалечени от цивилизацията острови. На някои от тях бъдещите Робинзон Крузоновци няма да могат да пият дори кафе, а на други ще могат да ползват дори интернет, като на остров Питкерн. И понеже на острова са само 45 души, то изживяването е страхотно. Тристан де Куня получава приза за най-отдалечения обитаем остров на света. Бермудите по принцип са на повече от 1000 километра от най близката земя, но те са съставени от 138 острова. В действителност Бермудите са един отделен мъничък свят, част от големия свят.

Продължение ..>>

 12

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net