ДВАНАДЕСЕТТЕ КРАЯ НА СВЕТА

<< Назад
| Добавена на 04.01.2014

Искало ли ви се е някога да захвърлите всичко и да заминете на края на света – там, където свършва Земята и от където само надвесвайки се надолу, може да видите самите китове върху които се държи планетата. Този край на света може да разгледате от дванадесетте най отдалечени от цивилизацията острови. На някои от тях бъдещите Робинзон Крузоновци няма да могат да пият дори кафе, а на други ще могат да ползват дори интернет, като на остров Питкерн. И понеже на острова са само 45 души, то изживяването е страхотно. Тристан де Куня получава приза за най-отдалечения обитаем остров на света. Бермудите по принцип са на повече от 1000 километра от най близката земя, но те са съставени от 138 острова. В действителност Бермудите са един отделен мъничък свят, част от големия свят.

Ето списък на най-отдалечените от цивилизацията острови:

Остров Рождество. Разположен е на 500 километра южно от Индонезия. Население 1600 човека. Първият европеец посетил острова е Уилям Димпир. Той доплавал на този остров през 1688 година.

Другия остров Рождество – това е атол разположен в Тихия океан. Населението му е 5115 човека. В петдесетте години на миналия век, британците изпитват тук ядрено оръжие. Най-близкия остров до атола е на 300 километра. Първият европеец стъпил на острова е капитан Кук през 1777 година.

Кокосовият остров е разположен на повече от 1000 километра югозападно от Индонезия. Капитан Уйлям Китинг бил първият европеец открил този остров. Сега тази група коралови острови принадлежи на Австралия. Населението на острова е 558 човека. Поминакът на остова е от експорт на кокосови орехи и напълно оправдава името му.

 

остров ПасхаОстров Пасха. Този остров принадлежи на Чили и се намира на 3500 километра от западните брегове на тази страна. Най близкото населено място до острова е на 2000 километра западно. През 2005 година населението на острова е наброявало 2700 човека.

Фолклендски острови – намират се на около 500 километра източно от Аржентина. Островите принадлежат на Великобритания. През1982 година Аржентина завладява тези острови, но в последствие е била експултирана от там. Населението на острова е около 2500 човека.

Остров Гоф, южния Атлантик. Територия на Великобритания. Островът е необитаем, но там постоянно живее персоналът на британската метеорологична станция.

Остров Палмира – на него живеят няколко учени. Легенда разказва, че този остров е обладан от магически енергии.

остров Питкерн

 

Остров Питкерн – това е единствената останала Британска колония в Тихия океан. Населението на острова е от потомци на британски моряци устроили бунт на кораба Баунти и местни Таитяни. Това е най-малочислената страна в света. През 2005 година са регистрирани всичко 46 човека.

Остров Рапа. Първият европейски откривател през 1791 година е Джордж Ванкувер. Населението на острова е 520 човека. Най близкия до него остров е разположен на повече от 300 километра. Островът се явява част от френска Полинезия.

Южна Джорджия – островът по принцип е необитаем без да се смятат сътрудниците на полярната станция и няколко официални британски лица. Островът е бил открит от капитан Кук и се намира на повече 1000 километра югоизточно от Фолкленските острови.

 

остров Света ЕленаОстров Света Елена. Именуван е в чест на Света Елена Константинополска. Прославил се е с това, че на него е свършил жизнения път на Наполеон Бонапарт. Сега островът се явява дистанционна територия на Великобритания . На него живеят около 7500 човека.

Тристан де Куня – това е най отдалечения обитаем остров в света. До най-близката земя – остров Света Елена има повече от 2000 километра, а до най-близкия бряг на Африканския континент, повече от2700 километра. На острова постоянно пребивават 272 човека.

 

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net