ВОДОПАДИТЕ КРАЙ ТЪЖАНСКОТО ЖДРЕЛО

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TSPL23
Нощувки: 3
Дневни преходи: 5-8 часа
Техн. трудност: средна
Такса: 140 лв.
КОД: TSPL23 Нощувки: 3
Дневни преходи: 5-8 часа Техн. трудност: средна Такса: 140 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Дестинация: Централен Балкан
Начало и край: с. Тъжа

Тъжанското ждрело е див и живописен пролом на р. Тъжа (приток на р. Тунджа) и обхваща източните части на Старопланинския резерват Джендема. Заключено между масивите на двата най-високи върха на Балкана - Ботев и Голям Кадемлия то се явява естествен водосбор на внушутелни планински потоци, водещи началото си от подножието на върховете. Заради недокосната природа, вековните гори и непристъпни скалисти склонове тук е домът на много застрашени животински видове. От тук минава и най-високия (неасфалтиран) Старопланински проход - Русалийския, свързващ с. Тъжа от юг с гр. Априлци от север. Стъпвайки по тези земи ние ще станем част от уникалния свят на ждрелото - съвкупност от неповторима природа и древна история, белязана от величественото тракийско светилище Паунов Камък.

Програма:

 

1 ден: с. Тъжа - х. Русалка

Събиране на групата на жп гара с. Тъжа. Комбинираме се в наличните автомобили и се придвижваме с тях до ВЕЦ Тъжа, където ги оставяме и се подготвяме за прехода. Изкачването днес ще ни предложи невероятни панорамни гледки към най-високата и впечатляваща част от Тъжанското ждрело. Ще преминем покрай скалните игли Иванчов камък и Паунов камък (тракийска крепост-светилище).
Нощувка в хижа Русалка.
Общ преход за деня: около 3-4 часа.

2 ден: вр. Паунът и Тъжанско пръскало

Днес ще направим кръгов лъчов преход сред най-дивите части на Триглавският масив (което означава че няма през цялото време да следваме пътеки). Ще изкачим вр. Паунът и ще се спуснем край скалите на скритото Тъжанско пръскало. 
Нощувка в хижа Русалка.
Общ преход за деня: около 6-8 часа.

3 ден: х. Русалка - екомаршрут Бабско пръскало - х. Мандрата

Маршрутът в началото на този ден ще продължи да следва каменистия планински път за Русалийски проход. Не след дълго ще пресечем трасето на Римски друм, който в миналото е прехвърлял планината през масива Триглав. Тук ще напуснем съвременния път и ще започнем изкачване през гората по Светешки рид, за да се включим към изградения (също в миналото;) екомаршрут Бабско пръскало. Излизайки над гората ще се разкрие необятната панорама на ждрелото, а в далечината ще се забележат Петкановите водопади.
Преминавайки в края на екомаршрута през хижа Равна, след няколко часа отново ще се включим в каменния път, а вървейки по него не след дълго ще се озовем в подножието на голям водопад - Кадемлийското пръскало (72 м.). След задължителна фото-почивка ще продължим по пътя и след около 1,30 ч. ще достигнем хижата. Почивка и свободно време.
Нощувка в хижа Мандрата.
Общ преход за деня: 5-6 часа.

4 ден: х. Мандрата - Пенчово пръскало - ВЕЦ Тъжа

През днешният ден ни предстои да достигнем до Пенчовото пръскало (54 м.) и вр. Малка Козя стена. До тези места няма маркирани туристически пътеки и движението ни ще става съобразно особеностите на релефа. В началото е необходимо да се изкачим до вр. Русалиите (1894 м.), който ще е и най-високата точка за деня. Следва един много приятен траверс по снижаващото се било към вр. Малка Козя стена (1708 м.), от който се откриват шеметни гледки към цялото Тъжанско ждрело и масива Триглав. От тук предстои да се спуснем в малка долина до Пенчовото пръскало (54 м.) след което ще продължим на юг и подсичайки водосборните долини на р. Петканова вода ще достигнем планинския път слизащ от вр. Ботев. След нисичкия вр. Седлювец (1190 м.), минавеме през панорамна площадка с гледка към Тъжанското ждрело, скалните игли Паунов и Иванчов Камък и се спускаме към ВЕЦ Тъжа. Отпътуване.
Общ преход за деня: 8-9 часа.

Акценти:


Задължителна екипировка:

 • Подходяща туристическа раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран или непромокаеми дрехи (вкл. покривало за раницата);
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (мембрана);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Челник или фенерче за осветление;
 • Щеки за ходене (препоръчително);
 • Подробен препоръчителен списък с екипировка ..>>

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • Планинска здравна застраховка;
 • Организация на мероприятието;

Допълнителни разходи:

 • Транспорт - лични автомобили или обществен. Има възможност за споделено пътуване от Варна до запълване на свободните места (ако търсите или предлагате места в автомобил, моля пишете в полето "Коментар"). Клубът може да съдейства за разпределяне на места по автомобили и от др. населени места за споделено пътуване (в случай че има налични);
 • 3 нощувки в хижи (общи спални помещения), според актуалните цени към момента;
 • Храна - собствена по време на преходите и на свободна консумация в местата за настаняване; 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...в планината лошо време, люта ракия и грозна жена НЯМА...
Реклама в AdventureBG.net