РАЗХОДКА ДО БАБСКО ПРЪСКАЛО

<< Назад
| Добавена на 10.01.2014

Много красив и приятен маршрут. С почивките може да се извърви максимум за 4 часа. Началото започва от КИП-а намиращ се на черния път от село Тъжа (10 км. източно от гр. Калофер) до хижа Тъжа, на входа на национален парк Централен Балкан. От там се продължава още километър по пътя, пресича се Бабска река и на следващото място за почивка (с много готина панорама към Тъжанското ждрело), пътеката се отделя и започва да се изкачва нагоре през гората. Друг вариант за начало на маршрута може да бъде хижа Триглав. Тръгва се по пътеката за връх Голям Кадемлия. След каптажа за хижата се продължава направо над горския пояс по сравнително ясна пътечка. Постепенно се излиза на скален венец, като се върви покрай него докато се пресекат дървените жалони на еко пътеката. Следва най-вълнуващата част.

Пътеката се спуска до коритото на Бабска река над която се намират две дървени мостчета. Първото е само за преминаване, докато второто е изградено над самото Бабско пръскало (54 м.) и служи за повдигане на адреналина от гледката към ревящата бездна.

 

мостчето над Бабско пръскало

 

От реката маршрутът продължава с изкачване в гора, преминава през покрити с теменужки поляни и накрая достига до огромна стърчаща скала опасана с дървени парапети. Това е най-доброто място за наблюдение на Бабското пръскало, което от тук се разкрива с цялата си красота.

 

скалата за наблюдение на пръскалото

 

Бабско пръскало

 

По-нататък пътеката се движи по обширни пасищни поляни до достигане на разклона за хижа Русалка. От там се навлиза в стара букова гора и след недълго спускане се появява отново пътя и КПП-то. Ако гледката на водопада от горе не ви е била достатъчна, може да опитате да се качите до него от долната страна. За целта от мястото където черния път пресича Бабска река (до пейките за отдих) се тръгва нагоре по десния бряг на реката. Цялото изкачване е около 20 минути, но няма прокарана пътека и е необходимо повече да се внимава. Като цяло участакът е доста екстремен, а на финала има и огромна откъсната скала която трябва да се изкатери.

Най-подходящия сезон за преминаване по еко пътеката е пролетта или началото на лятото. През този период пръскалото се подхранва от топящите се снегове, а поляните са осеяни с минзухари и теменужки.

 

схема на еко маршрут Бабско пръскало

 

В непосредствена близост (на 3 км. по-нагоре от разклона за хижа Триглав), се намира и Кадемлийското пръскало (72 м.).

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net