В ДОЛИНИТЕ НА ТЕТ И ВАЛБОНА

Организира: Балкантрек - Валери Гайдаров
Дата: 19 - 26 Октомври 2024
(потвърдена дата със свободни места)
Нощувки: 7
Дневни преходи: 5-7 часа
Техн. трудност: средна
Такса: 850-1200 €
Нощувки: 7
Дневни преходи: 5-7 часа Техн. трудност: средна Такса: 850-1200 €
Трекинг
Тип на програмата: пешеходни преходи
Място на провеждане: Албания
Начало и край: гр. София

Албания, изолирана през един дълъг период от време, притежава великолепна природа – диви и алпийски по характер планини, все още малко познати и посещавани. Една територия заредена с много история и забележителни места, една култура и език уникални в Европа, поради различните етноси и религии обитавали тези земи: илирийци, римляни, византийци, славяни, турци; католици, православни и мюсюлмани…

Програма:

 

1 ден: София - Шкодра

Ранно тръгване с микробус от София (около 10 часа път с почивките). Пристигане в Шкодра – втория по големина град в Албания, разположен на брега на едноименното езеро (най-голямото естествено ледниково езеро в Европа). Настаняване в оригинален семеен хотел. Разходка в града. Вечеря в ресторанта на хотела (традиционна албанска кухня и жива музика).

2 ден: Шкодра – Валбона

След закуска, тръгваме с нашия микробус към района на езерото Коман, откъдето ще се качим на корабче и ще преминем великолепния каньон на река Дрин до Фиеря. После, с друг микробус-такси, ще се изкачим по хубавата долина на Валбона. Настаняване за 2 нощувки в гестхаус (къща за гости) при местното население. Основния багаж не ни придружава. Разходка в околностите. Вечеря, нощувка и закуска в нашия гестхаус. 7 часа трансфери общо за деня ; 1 ч 30 преход ;

ПРОКЛЕТИЕ Тази планина, позната също и с името Албански Алпи, е един от най-красивите райони на Балканите, предлагаща страхотни възможности за преходи. Тя се простира в северните части на Албания и в югозападните части на Черна Гора, формирайки геоморфологична единица с таблична структура в продължение на зоната на далматинския Висок Карст, свързана също така и с Динарските планини. Нейните екосистеми, с една рядка хубост, са реномирани: разнообразна и изобилна растителност, водопади, множество извори и буйни планински потоци.

3 ден: Циркусът на Валбона / Изкачване на Мая е Росит

Хубав преход в североизточната част на Проклетие, който ще ни подари много красиви гледки към върховете разположени на границата с Черна гора. Изкачването на връх Мая е Росит е като опция за по-мотивираните. Втора нощувка във Валбона. 7 часа преход отиване и връщане (+ 3 часа за върха); + 920 м ; - 920 м ;

4 ден: Превала Валбона – Тет

Днес ще траверсираме към съседната високопланинска долина, тази на Тет, неотстъпваща по красота на Валбона. Един класически преход, обичан от всички планинари. Настаняване за 2 нощувки в живописното селце Тет, в къща за гости, където ни очаква буса с основния багаж. 7 ч 30 ; + 930 м ; - 1130 м ;

5 ден: Водопадите на Тет

Обиколен преход в Национален парк Тет, за да се насладим на красотата на пейзажите и формите, които природата е изваяла. Втора нощувка в Тет. 6-7 часа ; + 550 м ; - 550 м ;

6 ден: Круя – Берат

Трансфер на юг към централните части на Албания (ок. 3 часа път). Пристигане в Круя, средновековната столица на Георгиос Кастриоти (Скендербег), национален герой, оглавил съпротивата срещу османското нашествие. Посещение на Цитаделата и разходка по занаятчийската улица и Базара. След обяд, още 3 часа трансфер до град Берат, вписан в листа на Юнеско за културно наследство. Настаняване в хотел, в Стария град.

БЕРАТ Градът на „хилядите прозорци, един върху друг“. Това е исторически град, с една от от най-добре запазените антични и средновековни цитадели, притежаващи монументи от всички времена и епохи: Илирийска, Римска, Византийска, Отоманска. Укрепената част на Берат, която датира от III век пр. Хр., пази също така стенописи и икони от прочутия художник от XVI век Онуфри, реномиран със своя неповторим „червен стил“.

VIA EGNATIA Големите албански реки са оформили напречни на крайбрежието долини, които предлагат най-доброто място за преминаване между Адриатическо и Егейско море. Един от тези пътища, известен през Античността, е бил римския Виа Егнация, който още през Iви век пр. Хр е свързвал пристанището на Дурациум (днешен Дуръс) с Тесалоники (Солун), а по-късно с Бизантион (Константинопол). Района на Дуръс (или Драч, на славянска транскрипция), е бил също така част от големите български държави през X век и през XIII век, когато цар Симеон Велики се е титулувал базилевс (император) на всички българи, ромеи, сърби, власи и арбанаси (албанци).

7 ден: Берат – манастира Арденице - Тирана

Сутринта, разходка из Стария град и цитаделата на Берат. Посещение (факултативно) на Етнографския и на Археологическия музей. След обяд, пътя към Тирана (около 2 часа трансфер) с едно отклонение до манастира Арденице, за да се видят забележителните стенописи и икони в манастирската църква. Пристигане в Тирана и настаняване в хотел в центъра на града. Разходка из града и свободно време за визити и шопинг. Вечеря свободно (не е включена в цената).

8 ден: Тирана – София

След закуска, обратния път към България със спиране за почивка в град Струга, Македония, на брега на Охридското езеро.


Настаняване и хранения:

 • Пълен пансион от вечерята Ден 1 до закуската Ден 8, с изключение на вечерята Ден 7 в Тирана;
 • 4 нощувки в къщи за гости;
 • 3 нощувки в хотели 3*;
 • Включени са: всички закуски, пикник на обяд и топла храна вечер;

Придружавне и логистика:

 • Дипломиран български планински водач;
 • Придружаващ микробус и шофьор;

Група / Цена: 

 • 4 души - 1200 €;
 • 5 души - 1000 €;
 • 6-7 души - 900 €;
 • 8-12 души - 850 €;
 • Доплащане за настаняване в самостоятелна стая: + 180 €;

Цената включва:

 • Пълен пансион (с изключение на вечерята Ден 7 в Тирана);
 • Всички трансфери, предвидени в програмата;
 • Мини круиз с корабче по езерото Коман;
 • Придружаващ микробус и шофьор*;
 • Български планински водач;
 • Медицинска застраховка Асистанс;

* При малка група (4-8 души), това ще бъде вашия водач, който ще ви вози с микробус.

Цената НЕ включва:

 • Вечерята Ден 7 в Тирана;
 • Напитки;
 • Вход за музеи и посещавани обекти;
 • Лични разходи и екстри;

Препоръчителна екипировка:

Ще ви бъден даден списък с необходимите неща в момента на вашето записване.

Формалности:

Лична карта или паспорт в период на валидност;

Регламент:

Записвания : Най-късно 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената, трите имена и ЕГН, е-мейл адрес и телефонен номер за връзка с вас. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени и други сведения от първа необходимост.

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...маркировката служи да потвърди предположението на водача...
Реклама в AdventureBG.net