ВОДОПАДИТЕ В ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН

Организира: Адвенчър БГ
Дата: 02 - 05 Юли 2020
(местата са изчерпани, записват се резерви)
КОД: TSPL22
Нощувки: 3
Дневни преходи: 3-8 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: 125 лв.
КОД: TSPL22 Нощувки: 3
Дневни преходи: 3-8 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: 125 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Дестинация: Централен Балкан
Начало и край: с. Тъжа

В сърцето на Стара планина се намират някои от най-красивите и величествени водопади на Балканския полуостров, а през пролетта, захранвани от топящите се снегове на планината техния облик придобива наистина внушителен вид.

Програма:

 

1 ден: Тъжа - Габарево (влак) - х. Соколна

Среща и събиране на групата - жп гара с. Тъжа (лични автомобили могат да се оставят на охраняем паркинг в близост до гарата). Транспорт с влак до съседното с. Габарево. Начало на пешеходния преход. След достигане до хижата при достатъчно време и желание може да се направи няколко часова разходка до скрит безименен водопад.
Нощувка в хижа Соколна.
Общ преход за деня: около 3 часа.
Денивелация: +800 м.

2 ден: х. Соколна - вр. Мазалат - Тъжанско пръскало - х. Русалка

Днес ще достигнем най-високата точка от нашия маршрут - вр. Мазалат (2197 м.). Следва спускане към слабо посещавания водопад Тъжанско пръскало и продължение към хижа Русалка. След вр. При лошо време слизането до водопада може да отпадне и да се мине по обходен маршрут.
Нощувка в хижа Русалка
Общ преход за деня: около 7-8 часа.
Денивелация: +970 м.; -1157 м.

3 ден: х. Русалка - екомаршрут Бабско пръскало - х. Мандрата

Маршрутът в началото на този ден ще продължи да следва каменистия планински път за Русалийски проход. Не след дълго ще пресечем трасето на Римски друм, който в миналото е прехвърлял планината през масива Триглав. Тук ще напуснем съвременния път и ще започнем изкачване през гората по Светешки рид, за да се включим към изградения (също в миналото;) екомаршрут Бабско пръскало. Излизайки над гората ще се разкрие необятната панорама на ждрелото, а в далечината ще се забележат Петкановите водопади.
Преминавайки в края на екомаршрута през хижа Триглав (обяд), след няколко часа отново ще се включим в каменния път, а вървейки по него не след дълго ще се озовем в подножието на голям водопад - Кадемлийското пръскало (72 м.). След задължителна фото-почивка ще продължим по пътя и след около 1,30 ч. ще достигнем хижата. Почивка и свободно време.
Нощувка в хижа Мандрата.
Общ преход за деня: около 6-7 часа.
Денивелация: +620 м.; -280 м.

4 ден: х. Мандрата - вр. Малка Козя Стена - Пенчово пръскало - с. Тъжа

През днешният ден ни предстои да достигнем до Пенчовото пръскало (54 м.) и вр. Малка Козя стена. До тези места няма маркирани туристически пътеки и движението ни ще става съобразно особеностите на релефа. В началото е необходимо да се изкачим до вр. Русалиите (1894 м.), който ще е и най-високата точка за деня. Следва един много приятен траверс по снижаващото се било към вр. Малка Козя стена (1708 м.), от който се откриват шеметни гледки към цялото Тъжанско ждрело и масива Триглав. От тук предстои да се спуснем в малка долина до Пенчовото пръскало (54 м.) след което ще продължим на юг и подсичайки водосборните долини на р. Петканова вода ще достигнем планинския път слизащ от вр. Ботев. След нисичкия вр. Седлювец (1190 м.), минавеме през панорамна площадка с гледка към Тъжанското ждрело и скалните игли Паунов и Иванчов Камък, за да завършим със спускане до с. Тъжа.
Отпътуване.
Общ преход за деня: около 8-9 часа.
Денивелация: +630 м.; -1560 м.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Щеки за ходене (препоръчително);
 • Друга препоръчителна екипировка ..>>

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 3 нощувки в хижи;
 • Планинска здравна застраховка; 
 • Резервации и цялата организация;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...хигиената е враг на туриста ... при това враг №1...
Реклама в AdventureBG.net