ВОДОПАДИТЕ В ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН 3

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TSPL22
Нощувки: 4
Дневни преходи: 5-8 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: ---
КОД: TSPL22 Нощувки: 4
Дневни преходи: 5-8 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Място на провеждане: Централен Балкан
Тръгване от: гр. Габрово

В сърцето на Стара планина се намират някои от най-красивите и величествени водопади на Балканския полуостров, а през пролетта, захранвани от топящите се снегове на планината техния облик придобива наистина внушителен вид. По време на това кратко пътешествие ще посетим четири от т.н. пръскала: Кадемлийското, Бабското, Пенчовото и Райското, ще пресечем величествения Триглавски масив, ще изкачим най-високия връх в Стара планина - Ботев (2376 м.) и ще траверсираме алпийския връх Козя стена.

 

Програма:

 

1 ден:

Събиране на групата в гр. Габрово, транспорт с автобус или таксита до хижа Партизанска песен в местността Узана; пешеходен преход до хижа Мазалат, настаняване, свободно време.
Нощувка в хижа Мазалат.
Общ преход за деня - около 4 часа.

2 ден:

Преход до хижа Русалка.
През втория ден ще продължим в западна посока, движейки се по границата на резерват "Пеещи скали". Заобикаляйки огромната долина на р. Габровница ще излезем на превала между вр. Росоватец и масива Триглав, а след известно изкачване ще се озовем на премката между върховете Голям и Малък Кадемлия (при желание и време може да се изкачи и втория по височина връх в Балкана - Голям Кадемлия, 2275 м.). От тук ще започне продължително спускане (без ясна пътека) по долината на Бабска река, докато се включим към екомаршрута Бабско пръскало и излезем над самия водопад. Така преминавайки по екомаршрута в най-атрактивната му част ще се спуснем до хижата.
Нощувка в хижа Русалка
Общ преход за деня - около 7-8 часа.

3 ден:

Преход до хижа Тъжа.
От хижа Русалка ще поемем по каменист планински път, който ни откарва все по-навътре в Тъжанското ждрело. Ще видим отново Бабското пръскало (този път от долната страна), а след около 1,30 ч. ще достигнем и втория водопад по пътя - Кадемлийското пръскало (72 м.). Продължавайки по пътя след около 30 мин ще достигнем местността смесите, където се сливат водите на реките Пожарица и Тъжа, а след още толкова и самата хижа. След настаняване и обяд, с желаещите от групата ще направим лъчов преход до Пенчовото пръскало с изкачване на вр. Козя стена, предлагащ шеметни панорами към Тъжанското ждрело и масива Триглав.
Нощувка в хижа Тъжа.
Общ преход за деня - около 8 часа (с прехода до вр. Козя стена и Пенчовото пръскало).

4 ден:

Преход до хижа Рай.
Днес ни очаква вторият по-сериозен преход от програмата - движение по основното било на Стара планина и изкачване последователно на върховете Юрушка Грамада, Параджика и първенецът - вр. Ботев (2367 м.). Тук преминавайки от северна в южна България през най-високия връх на Балкана, може би ще усетим и силния контраст на времето - студено и ветровито през първата половина на деня и значително по-топло и тихо при слизането към хижа Рай. В последната част на прехода, маршрутът преминава през стръмната и предлагаща изключителни гледки "Тарзанова пътека", а точно преди хижата е последното от поредицата пръскала които целим да достигнем - Райското (със своите 124 м., то се нарежда на първо място по височина на Балканския полуостров).
Нощувка в хижа Рай.
Общ преход за деня - 7-8 часа.

5 ден:

Слизане до Калоферски манастир, преминаване по екомаршрут "Бяла река"; преход до гр. Калофер, разглеждане и самостоятелно отпътуване.
Общ преход за деня - 4-5 часа.

 

——————————————————————————————————————————-

Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Щеки за ходене (препоръчително);
 • Друга препоръчителна екипировка ..>>

 

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 4 нощувки в хижи;
 • Планинска здравна застраховка; 

 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...срещу ръжен не се рита, срещу водач не се вика...
Реклама в AdventureBG.net