НОВОТО В ПРОГРАМИТЕ НА КЛУБА ЗА 2019 г.

<< Назад
Николай Петков | Добавена на 17.01.2019

 

Готов е календарът на клуба за многодневните походи през 2019 г. Ето и кратък обзор на промените в някои от програмите (стартираме на Цветница в зората на пролетта, а записванията вече започнаха):

 

 

 • ТАЙНИТЕ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН 18-21 април
  През първият ден програмата е променена с разглеждане на гр. Видин и крепостта Баба Вида, отпада пещера Магурата. През вторият ден е добавено посещение на новооткритата и уникална пещера Венеца, а прехода сред Белоградчишките скали ще бъде по различен маршрут в сравнение с 2018 г. За последният 4-ти ден е предвиден кръгов и панорамен преход до водопад Боров камък край с. Згориград.
   
 • ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАКИТЕ 4-6 май.
  Добавени са преходи до светилищата край с. Дъждовница и с. Лисиците (Чит кая), както и в местността Глухите камъни. Запазват се панорамния кръгов преход до пещера Утробата, посещенията на крепостта и гробницата в Мезек, вила Армира. Отпадат крепостите Перперикон, Моняк и Букелон.
   
 • РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО И ВРЪХ БОТЕВ 17-18 май. 
  Програмата през втория ден предвижда изкачване на върха без основния багаж (остава в хижата) и слизане по същия маршрут. Това облекчава натоварването и дава възможност на участниците да изберат в момента дали да участват в изкачването на Ботев. 
   
 • БЕЛИНТАШ И КАРАДЖОВ КАМЪК 24-26 май. 
  През последният ден е добавен кръгов преход до култовия комплекс Къз кая, скалната забележителност Стражите и кромлеха в подножието на вр. Турската Куля. Отпада изкачването на Хайдут кая.
   
 • ВОДОПАДИТЕ ПО ТЪЖАНСКОТО ЖДРЕЛО 7-9 юни.
  Програмата е изчистена и синтезирана до 2 нощувки - в хижа Русалка и хижа Мандрата. Слизането до ВЕЦ Тъжа през третия ден ще е по различен маршрут, който ще ни предостави и нови панорамни гледки към Тъжанското ждрело в най-високите му части.
   
 • INTO THE WILD - ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ 2 13-16 юни.
  Изцяло нов маршрут в най-дивите части на Родопите, като голяма част от преходите и нощувките ще са в близост до реки. Ще минем край изоставени села, тракийски светилища, древни антични пътища и крепости, застинали в самота и безвремие. Пътеките ще са лукс, а приключението сигурно.
   
 • РЕЗЕРВАТ КОЗЯ СТЕНА 21-23 юни.
  Добавена е допълнителна нощувка в х. Хайдушка песен, от където е и началото на пешеходния маршрут. Съответно срещата на групата е изместена за петък вечер, а пътуването по-рано в късния следобед. Това отваря възможност за прекарване на два пълни дни в планината и спокойно обхождане на целия плануван маршрут.
   
 • ПО ДОЛИНАТА НА АРДА 27-30 юни.
  Изцяло нова програма, като и трите нощувки са на едно място - хотел в с. Смилян. Предвиден е Каньонинг по р. Есеница (с помощта на местният пещерен клуб), изкачване на вр. Ком, преход до Дяволският мост и др.
   
 • СЕДЕМТЕ ЕЗЕРА И РИЛСКИ МАНАСТИР 4-7 юли. 
  Обновена програма. Първата нощувка е изместена в х. Ловна, от което следва и новия маршрут по който ще достигнем х. Иван Вазов. Предвидени са изкачвания (при добро време и желание на групата) на панорамните върхове Харамията и Отовица. Слизането до Рилски Манастир също се предвижда по нов маршрут - през вр. Додов.
   
 • КРЕПОСТТА КОПСИС И АЛПИЙСКОТО БИЛО 12-14 юли. 
  Обединени са най-атрактивните части от двете стари програми - Алпийският централен балкан и Крепостта Копсис и вр. Голям Купен.
   
 • МАЛЬОВИШКИЯТ ДЯЛ НА РИЛА 18-21 юли. 
  Изцяло нова програма. Акцент е преходът от х. Вада до х. Иван Вазов по слабо използван маршрут през Урдините езера. През третият ден имаме панорамен преход по главното било с изкачване на вр. Мальовица, през последния от дните ще обходим Прекоречкият циркус и Страшното езеро. Съществува вариант за пропускане на прехода последния ден и самостоятелно прибиране от х. Мальовица до комплекса - 50 мин. по черен път.
   
 • ИЗ СЕВЕРЕН ПИРИН 7-11 август. 
  Стара програма, която обаче не е провеждана през последните години. Прави се почти кръгов преход в най-известните и впечатляващи части на планината. Предвиден е траверс на Синанишкото било и изкачване на едноименния връх.
   
 • КАРСТОВИЯТ РЪБ КОНЧЕТО 15-17 август. 
  Традиционен ежегоден поход по най-популярният алпийски маршрут в Пирин.
   
 • ТРИГРАДСКОТО ЖДРЕЛО 24-27 октомври. 
  Също традиционен есенен поход, като новите промени в маршрута все още не са напълно готови.

 

Съкратен вариант за печат на календара за 2019 г. ..>>

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net