КРЕПОСТТА КОПСИС И АЛПИЙСКОТО БИЛО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TSPL21
Нощувки: 2
Дневни преходи: 6-8 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: ---
КОД: TSPL21 Нощувки: 2
Дневни преходи: 6-8 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Дестинация: Централен Балкан
Тръгване от: гр. Сопот

Тридневно пътешествие сред планинските дебри над Сопот и Карлово, където може би ще почустваме времето да тече по-бавно от нормалното. Ще се пренесем в средновековна България докосвайки се до една от най-запазените в оригинален вид Български крепости - Копсис. Ще изкачим най-техничния и алпийски връх в Стара планина - Голям купен. Ще се потопим сред необятната природа на резерват Стара река със своите тайнствени водопади - Карловско пръскало и Черното пръскало.

Програма:

 

1 ден: Сопот - крепост Копсис - х. Добрила.

Събиране на групата в гр. Сопот и преход до хижа Добрила покрай средновековната крепост Копсис. (Възможно е по желание качване с лифта, но така се пропуска крепостта).
Маршрутът ни ще започне от паркинга на Сопотския лифт, където могат да се оставят колите. Ще прекосим Манастирската река и ще се отправим на северозапад към подножието на планината в местността Белите камъни. Тук ще видим останките от стара средвовековна църква, спомен от миналото величие на областа. Скоро ще започнем да се изкачваме по добре утъпкана пътека водеща към извисяващите се руини на старата крепост Копсис - една от най-запазените цитадели по нашите земи. След по-стръмно спускане от северната страна на укреплението, ще продължим да се изкачваме навътре в планината. В този участък липсва ясно очертана пътека и теренът става по-труден. В края на дългото изкачване ще достигнем отново трасето на Сопотския лифт, откъдето се включваме към основния черен път за х. Добрила.
Нощувка в х. Добрила.
Общ преход за деня: 5-6 часа.
Денивелация: +1200 м. 

2 ден: Алпийското било на Централен Балкан.

Преход до хижа Васил Левски през вр. Амбарица (2165 м.), вр. Голям Купен (2169 м. - смятан за най-трудния за изкачване връх в Балкана) и вр. Кръстците (2034 м.). Слизане по слабо използвана пътека до хижа Васил Левски.
Нощувка в хижа Васил Левски.
Общ преход за деня: 8-10 часа.
Денивелация: +680 м.; -1120 м.

3 ден: х. В. Левски - гр. Карлово.

Сутринта започваме с разходка до Карловското пръскало, след което ни предстои едно вълшебно спускане сред вековни букови гори по долината на резерват Стара река. Пътеката пресича многократно реката по живописни мостчета и преминава през още две хижи - Балкански рози и Хубавец, като във втората вероятно ще направим по-дълга почивка за обяд. Преди това обаче ще направим леко отклонение от маршрута (отново само с желаещите), за да посетим скритото и малко известно Черно пръскало. Може би една от причините за по-слабото му посещаване е че ходенето е свързано с прекосяване на реката на място където няма изграден мост или брод, което налага събуване на обувките и навиване на крачолите.
Посещение на механа в гр. Карлово и връщане с таксита обратно до колите (жп гарата), отпътуване.
Общ преход за деня: 5-7 часа.
Денивелация: -800 м.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка, тънко мембранно яке);
 • Резервни дрехи;
 • Щеки за ходене (препоръчително);

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 2 нощувки в хижи в общи спални помещения, 1 закуска в х. Добрила;
 • Планинска здравна застраховка;
 • Резервации и цялата организация;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...в хижата и в гробищата винаги има места...
Реклама в AdventureBG.net