ИЗ КАНЬОНИТЕ НА ПОЛОМИЕТО С ВЕЛОСИПЕД

Организира: Адвенчър БГ
КОД: VDRG03
Нощувки: 2
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: ---
КОД: VDRG03 Нощувки: 2
Техн. трудност: ниска/средна Такса: ---
вело туризъм
Тип на програмата: велосипеден поход
Дестинация: Русенски Лом
Тръгване от: гр. Попово

 

Програма:

 

Маршрутът който плануваме да изминем за 3-те дни е с приблизителна обща дължина 120 км., от които основната част ще са по асфалтови междуселски пътища с ненатоварено движение. Това го прави подходящ за по-начинаещи и средно напреднали колоездачи, въпреки динамичния (на отделни места) терен, предлагащ както по-дълги изкачвания, така и шеметни спускания. Разстоянията които са планувани за всеки ден, ще ни позволят да отделим достатъчно време за почивки и разглеждане на забележителностите в районите през които ще минем. Темпото на групата ще е съобразено с по-бавните участници, като на по-бързите ще се дава възможност да минават напред и да изчакват групата на предварително уговорени места.
Транспортът до гр. Попово и връщането от гр. Русе може да стане с влак. (Нардеба на БДЖ за превоз на велосипеди).

1 ден:

Маршрут: гр. Попово - с. Гагово - с. Опака - с. Крепча - с. Гърчиново - с. Церовец.
Сборно място и комплектоване на групата: жп гара Попово - 23 април, 11,30 ч. (съобразяваме се със Софийския влак). За пътуващите от Варна, ще направим предварителна среща на жп гара Варна в 7,00 ч.
През първият ден ще караме почти изцяло по асфалт, като по-значително изкачване ще има единствено на последната отсечка с. Гърчиново - с. Церовец. След като достигнем с. Крепча ще направим отклонение от основния маршрут, за да посетим и разгледаме първата историческа забележителност - Крепченския скален манастир.
Нощувка: с. Церовец, комплекс Селските къщи.
Приблизителна дължина на маршрута: 35 км.
Терен: асфалт.

2 ден:

Маршрут: с. Церовец - с. Сваленик - с. Нисово - с. Щръклево - Ивановски скални църкви - с. Божичен.
Денят ще започне с приятно спускане по долината на малък приток на р. Бели Лом, до достигане на с. Сваленник. От там покрай границата на ПП Русенски Лом ще продължим към с. Нисово, където ще се отклоним от основния маршрут за да достигнем до Нисовския скален манастир. При достатъчно време и желание от групата, може да се опитаме да намерим и още една забележителност в района - 18 метров Бряст на възраст над 700 г., което е може би и най-старото дърво в района. От с. Нисово има малко по-сериозно изкачване до излизане на равнините над каньона на реката, където ще продължим към следващото село - Щръклево. От тук ще напуснем асфалта и ще поемем по черен път покрай нивите, докато не навлезем отново в парка и се спуснем до р. Черни Лом. Тук ще направим второ отклонение от основния маршрут за да потърсим килиите на манастира "Св. Архангел Михаил", в който е бил погребан Цар Георги Тертер І, както и да разгледаме защитените от Юнеско Ивановски скални църкви (част от манастирския комплекс). 
В края на изпълнения с приключения ден, ще се отправим към близкото село Божичен, където в малко семейно хотелче, ще се отдадем на почивка и дегустация на домашни гозби. 
Нощувка: с. Божичен, семеен хотел Валдес.
Приблизителна дължина на маршрута: 55 км.
Терен: асфалт - 75%, черно - 25%.

3 ден:

Маршрут: с. Божичен - с. Красен - Басарбовски манастир - с. Басарбово - гр. Русе.
Карането през последния ден, започва отново по асфалт до достигане на съседното село Красен. От тук ще напуснем главния път и ще поемем по меандрите на реката и множеството микро язовирчета, достигайки до Басарбовския манастир. След почивката ни остава последния етап до гр. Русе и градския парк край р. Дунав.
Самостоятелно отпътуване от жп гара Русе.
Приблизителна дължина на маршрута: 30 км.
Терен: асфалт - 85%, черно - 15%.

 

Акценти:

 

——————————————————————————————————————————-

Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница;
 • Удобни обувки за каране и ходене пеша;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Тънко мембранно яке предпазващо от дъжд и вятър (ако е добро качество, може да замести дъждобрана, особено ако е съчетано и с долнище);
 • Технически изправен велосипед с основно оборудване (лепенки, помпа, резервна вътрешна гума);
 • Каска;

 

Таксата включва:

 • Водач;
 • 2 нощувки в къщи за гости;
 • Застраховка "туризъм в България";

 

Допълнителни разходи:

 • Храна - може да се снабдява от селата през които ще преминем. За втората нощувка ще можем да поръчаме на място приготвяне на вечеря и закуска по избор;
 • Такси за екскурзоводи и посещение на туристическите обекти (пещера Орлова Чука, крепостта Червен и Ивановските скални църкви и др.);
 • Транспортни разходи;

 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

Общи условия за участие и често задавани въпроси ..>>

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...маркировката служи да потвърди предположението на водача...
Реклама в AdventureBG.net