ЗАПОЧНА ПЕЩЕРНА ЕКСПЕДИЦИЯ "РАДОИНА 2013"

<< Назад
списание Върхове | Добавена на 07.09.2013

В края на Август замина пещерна експедиция за района на връх Радоина 2570 м, Албански Алпи, Северна Албания. Организатор на експедицията, която ще приключи на 22 септември, е Пещерен клуб и спелео училище „София”. Това е трета поредна експедиция в този девствен и неизследван район. В тазгодишната експедиция ще участват спелеолози от Хърватска. За пръв път ще се включат и пещерняци от Албания, които изкараха подготвителни курсове в България. В българската група има биоспелеолог и геолог.

Връх Радоина се намира в югоизточната част на Албанските Алпи. Разположен е на територията на национален парк Тет. Там се намира и откритата през 2010 г. пещера Ру, с вход на 2225 м надморска височина и проучена до дълбочина от -546 м към 2012 г.

Експедиция „Радоина 2013” продължава целите, заложени от предходната експедиция: работа по проучване в дълбочина на пропастта „Ру”; изследване и проучване на перспективна новооткрита пещера „Ледената”, намираща се на същия масив, която до момента е с дълбочина от -207 м без да е достигнато дъно; изготвяне на карти на пещерите; събиране на биоспелеологични проби за определяне на видовете животни в прещерите. През 2011 г. са открити два екземпляра от най-вероятно нов за науката животински вид – стигобионтна пиявица, събрана от езерце на -420 м навътре в пещерата. Образците са изпратени за определяне и изследване в Словения. Също така се планира обход на района, търсене на нови перспективни обекти за изследване и маркирането им на карта за бъдещи проучвания.

Източник: http://varhove.com/

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
Реклама в AdventureBG.net