ПЕЩЕРИТЕ НА РУСИЯ

<< Назад
| Добавена на 10.09.2013

Говори се че в СССР учените преустановили проучванията си в земните недра, когато успели да достигнат 14 км. дълбочина. Тогава те чули звуците на ада ... 

Да се вярва ли на тези слухове - всеки може да реши сам за себе си, но възможност да се спусне под земята има всеки от нас - да провери как е там долу, как изглежда подземния свят. За да направите това посетете пещерите: ще откриете че "адът" е студен и изключително красив.

Пътешествията в пещерите - това е екскурзия в друг свят, със собствена флора и фауна - прозрачни, обезцветени слепи създания, с различни правила на поведение и различно време, което е на стотици милиони години. На територията на Русия има хиляди пещери. Малко са отворени за масовата аудитория, не всички са достъпни за специалистите и без съмнение, някои все още не са открити. Днес ние ще разкажем за петте най-известни пещери на Русия.

 

Большая Орешная пещераБольшая Орешная пещера
Най-голямата пещера в Русия се намира в Манском, Красноярски регион, на 3 км. източно от село Орешное. Някога подземните води размили варовиково-доломитните колони и създали кладенци и сифони, огромни зали и подземия, свързани в изключително объркващи лабиринти - само описаните коридори в тази пещера са повече от 45 км., но изследванията все още продължават. Туристите преминават през "Гроту Психов", "царството на Косчей", "Главата на Циклопа" - очевидно пионерите-изследователи са били с чувство за хумор. Нестандартните груби, порести стени с вклинени в тях гладки камъни напомнят за времената, когато тук са се плискали вълните на древно море. Дълбочината на пещерата е 220 м., а за да се спуснат в подземното царство туристите първо трябва да се изкачат до входа на пещерата, почти на билото на Баджейския хребет. Денивилацията която се преодолява е около 180 м. Най-добре е в пещерата да се дойде през зимата - тогава под земята ще се почувствате комфортно и приятно.

 

Гърлото на БарлогаГърлото на Барлога
Най-дълбока карстова пещера в Русия, наречена в чест на един от героите в известния роман "Властелинът на пръстените" на Джон Толкин, е разположена в северозападен Кавказ в Урупския район Карачаево-Черкессии по билото Абишира-Ахуба. Тя беше открита едва наскоро - през 1994 година. Входа на пещерата се намира покрай горното течение на река Ацгара, на височина около 3 км. над морското равнище. Изследваната дълбочина е 839 метра (всяка година учените успяват да слязат все по надолу), и затова, когато се спускаш по дългите и тесни кладенци, изглежда че наистина влизаш в гърлото на фантастично чудовище.  В момента там се провеждат спелеоложки изследвания. Туристът озовал се там трябва да знае: пещерата е изградена от поредица дълбоки кладенци (най-дългият - Сивия Трол е 160 м.) и спускането в нея е възможно само от обучени хора със специално оборудване.

 

Капова пещераКапова пещера
По тези места - край река Бяла в резерват Шулган-Таш в Башкортостан туристите идват за да се лекуват с целебна глина и да разгледат скалните рисунки в праисторическите жилища от преди 20 хиляди години в пещера Капова. Сюжетите на древните художници - пещерни мечки, саблезъби тигри, мамути и носорози, коне и бизони са запечатани с червена боя на стените. Сега когато ние влизаме в подземните зали осветени с електричество, едва ли можем да си представим как са се чувствали древните обитатели обгърнати от тъмнина и тишина. Хората живеещи по тези места са създали много легенди и предания за подземното царство и неговите околности. Народите населяващи южен Урал са почитали и обожествявали пещерата, считали я за свещенно място и извършвали разнообразни обреди в нея. Капова - огромната многоетажна пещера на Урал (общата и дължина е около 3 км.) притежава 9 зали и много коридори.

 

Кунгурская ледяная пещераКунгурская ледяная пещера
Една от най-красивите пещери в света се намира в Пермска област, недалеч от малкия стар и типичен провинциален град Кунгур, на десния бряг на река Сылва. В недрата на огромните ледени планини са скрити 48 пещери и 70 езера. Подземните тунели са с обща дължина почти 6 км. Според легенда в една пещера през ХVІ век е презимувал Ермак, за да се спаси от преследвачите на вярата му.
Местното население отдавна е използвало естествения природен ледник за съхранение на месо и риба, а в по-топлите подземия са се укривали по време на номадските набези. Екскурзиите в подземното царство започват още от ХVІІІ век. Сталактити, сталагмити, сталагмати, пещерни бисери, странни ледени фигури и искрящи кристали - природата е украсила тази пещера по всевъзможни начини. Подземните чертози с ледено студения искрящ декор, могат да се оприличат с двореца на "Снежната кралица". Преди време на туристите е била предлагана и водна разходка с лодка, но поради нарушаването на еко системите е било взето решение туристическия маршрут да се съставлява изцяло от пешеходни обиколки. Желаещите да се впуснат в леденото приключение трябва да се подготвят с достатъчно топли дрехи - в пещерата дори през лятото температурата не надхвърля +4,+5 градуса, а целия преход под земята е час и половина.

 

Большая Азишская пещераБольшая Азишская пещера
Не далеко от Майкоп на територията на Адигея в южните части на хребета Азиш-Тау в планината Лагонакском, се намира много популярна пещера открита в началото на миналия век. Нейната дължина не е толкова голяма - около 700 м. През по-ниските етажи в пещерата протича подземна река. Пещерата е отворена за масови туристически посещения едва в края на 80-те години и почти един век от нейното откриване не е имало контрол на посещенията. Поради това много от залите и сталактитите са били унищожени и повредени от човешката ръка. Днес пещерата неможе да се оплаче от липса на посетители, прииждащи от всички черноморски курорти. Сега гостите се прекарват през няколко зали, като маршрутът е около 200 м. През лятото температурата в пещерата е около +5 градуса и е добре да си носите топли дрехи.

Източник: turistua.com

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
Реклама в AdventureBG.net