КЪДЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ОТИДЕ ВСЕКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК

<< Назад
| Добавена на 01.09.2013

Кратък преглед на най-интересните места на планетата.


Вредефорт - най-големия кратер на земята.

Разположен в Южна Африка, кратера Вредефорт се смята за най-големия в света. Предполага се че е произлязъл от сблъсъка на космически обект със земята преди около 2 милиона години, като отделената енергия при падането на астероида била приблизително 50 пъти по-голяма от енергията на най-силните земетресения. По мнение на учените това явление е довело до глобални изменения на земята, включително и на еволюцията.

 

Скоресби Санд Фиорд - най-дългия и дълбок фиорд в света.

Разположен в източната част на Гренландия, близо до Исландия, този фиорд се смята за най-дългия в света - 350 км. Освен това той държи и рекорда за дълбочина със своите 1500 метра.

 

Най-дълбокия каньон - каньонът Колка в Перу.

Този каньон е два пъти по-дълбок от Големия каньон в САЩ и за разлика от него е пригоден за живот и земеделие. Каньонът Колка има няколко имена - Изгубения град на Инките, Долината на чудесата, Долината на огъня и Земята на орлите. 

 

каньона Колка, Перу

 

 

Най-високите пясъчни дюни.

Намират се в пустинята Сахара в района на източен и централен Алжир. Дюните са с дължина до 5 км. и достигат височина от 456 м. Най-близкия оазис до това чудо на природата е разположен на 100 км.

 

Millau Viaduct - най-високия мост на земята.

Този висящ мост се намира в южната част на Франция и е проектиран от инж. Мишел Вирлог заедно с британския архитект Норман Фостър. Това е най-високия мост в света - максималната височина на стълбовете на моста е 343 метра, което надхвърля височината на Айфеловата кула и е само с 38 метра по-нисък от Емпайър Стейт Билдинг. Строителството на моста е продължило 3 години - открит е на 12 Декември 2004 г.

 

Millau Viaduct - най-високия мост на земята.

 

 

Най-снежното място на земята - планината Бейкър, Вашингтон.

Най-голямото количество сняг е било регистрирано в планината Бейкър през зимата на 1998 - 1999 година. Тогава измерената снежна покривка е достигнала 29 метра, подобрявайки предишния регистриран рекорд в планината Рениер в същия щат, където през зимата на 1971 - 1972 година снегът е достигнал 28,5 метра.

 

Най-ветровитото място на земята.

На 12 Април 1934 г. в обсерваторията на планината Вашингтон при ураган, била измерена скорост на вятъра 231 мили в час (приблизително 370 км./ч.)

 

Най-голямото естествено съоръжение на земята.

Големият бариерен риф край Австралия се явява най-голямото природно съоръжение на земното кълбо, което се простира на 2300 км. североизточно покрай бреговете на Австралия. В момента там живеят около 1500 вида риби, 4000 вида мекотели и над 200 вида птици. Големия бариерен риф се състои от повече от 3000 рифове, чиято площ се колебае от 1 до 10000 хектара. Общата площ на рифа е 300000 кв. км.

 

големия бариерен риф

 

 

Карл Маркс Хоф - най-дългата сграда в света.

Карл Маркс Хоф във Виена е най-дългата сграда на земята - простира се на 1100 м. дължина, а разстоянието се равнява на 4 трамвайни спирки. Сградата е построена през периода 1927 - 1930 година.

 

Най-пренаселения град в света.

Преброяването на градското население е трудна задача, защото в много страни градските жители са смесени с жителите на крайградските селски райони. Все пак въз основа на официалните статистически данни, Сеул, с неговите 10,321,449 жители се явява най-гъсто населения град в света.

 

Вороня - най-дълбоката пещера в света.

Пещерата Вороня (или още Крубера) в Абхазия, Грузия се намира в планинския масив Арабика, който е част от планинската верига Гагра в Голям Кавказ. Тя е най-дълбоката пещера в света с дълбочина 2190 м., както и първата пещера, изучена на дълбочина над 2 км.

 

най-малкия островСкала Бишоп - най-малкия остров в света.

Скалата Бишоп е разположена на запад от Великобритания и според книгата за рекордите на Гинес е най-малкия остров на света. Единственото съоръжение върху него е фар, който първоначално започва да се строи през 1847 г., но още преди да е завършен е разрушен от вълните. Сегашният фар е построен през 1858 г.

 

 

 

Най-соленото и топло море.

Най-соленото и топло море е Червено море. Неговата температура варира от 20 до 32 градуса. То е и най-солено - в 1000 части вода се съдържат 41 части сол.

 

Титикака - най-високото плавателно езеро.

Езерото Титикака е разположено на 3821 м. н.в. на най-високото плато в Андите на границата между Перу и Боливия. Дълбочината на езерото варира от 140 до 180 м., а неговата площ е приблизително 8300 кв. км. Преданията гласят че жителите около Титикака са единствените оцелели потомци на народ построил вечният град Тиахуаноко.

 

езерото Титикака

 

 

Най-ниската точка на земята - мъртво море, Израел.

Мъртво море се намира на 400 м. под равнището на световния океан.

 

Най-топлото и най-студено място на земята.

На 13 Септември 1922 г. метеорологичната станция Ел-Азизия (Либия) записва температура от 57,8 градуса по Целзий. Измерването е направено на сянка и на разстояние 5 м. от земята. Всъщност, през този ден температурата достига до 66 градуса! На второ място по горещина се нарежда "Долината на смърта" в Калифорния, където на 10 Юли 1913 г. е измерена температура от 56,6 градуса.
Най-ниските температури на земята са измерени в станцията Восток в Антарктида. Официалния рекорд е записан през Юли 1983 г. - минус 83 градуса, а неофициално през 1997 г. е измерена температура от минус 91 градуса по Целзий.

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
Реклама в AdventureBG.net