СКАЛНИТЕ СВЕТИЛИЩА НА ШУМЕНСКО ПЛАТО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR04
Нощувки: 0
Дневни преходи: около 15 км.
Техн. трудност: средна
Такса: ---
КОД: TVAR04 Нощувки: 0
Дневни преходи: около 15 км. Техн. трудност: средна Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: Шуменско плато
Тръгване от: гр. Варна

"Монашеството в скалните манастири на Североизточна България е призвано да изпълни твърде важната си роля през периода на византийското владичество. Тогава се появяват най-вече скални манастири в близост до старите ни столици, понеже тук е най-ярък споменът от величието на България"

 

Програма:

ВАЖНО: Поради наложените ограничения, транспортът в програмата ще бъде с лични автомобили (споделено пътуване), а прехода по изменен кръгов маршрут неотговарящ напълно на описания по-долу. Таксата се намалява на 25 лв. (15 лв. за редовни участници); шофьори превозващи поне 2-ма участника са без такса. Моля при записване в полето "Коментар" да упоменете дали ще дойдете с личен автомобил и желаете ли да качвате други хора или ще разчитате на споделено пътуване в други автомобили.

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна),  9:00 ч. сутринта. Транспорт с автобус до с. Хан Крум.

Повечето скални манастири в Шуменското плато са разположени в тесните клисури (наименувани "боази"), намиращи се над селата около платото - Дивдядово (вече квартал на Шумен), Хан Крум, Троица и Осмар.

Началото на нашето приключение ще започне от Ханкрумският боаз, а нашата първа цел - Хан Крумския скален манастир, известен още като Калугерската пещера. От селото ще поемем по коларски път сред селскотостопанските площи и след километър ще започнем плавно да се изкачваме по стесняващата се клисура. До входа на тази скална обител се достига по изсечени в скалата стъпала, поради което е наричана още "стълбената пещера". В срещуположния скален венец на Хан Крумския боаз, се намира втори скален манастир (наречен Килията), до който също ще се разходим.
След разглеждане и задължителната фото-почивка ще продължим през местноста Кортулука към следващия боаз - Троицки, където се намира скалният феномен Момина скала. Тук на различни нива в 15 метровата скала са разположени скални килии и черква. Продължавайки по пътеката за хижа Букаците в Троицкия боаз, ще посетим и още една скална черква - Монастеря. Тя е разположена в естествена скална пещера, дообработена и разширена в миналото.
За финал ще се отправим към скалните светилища в Осмарския боаз. Там се намират скалната забележителност "Окото", Костадиновия манастир (кръстен на цар Константин Тих) и скалната църква Диреклията. Последната носи името си от двете изсечени в скалата колони (диреци), оставени от древните строители да крепят свода на църквата. До Костадиновия манастир ще достигнем по добре осигурена метална стълба с височина 7-8 метра. За съжаление входа на Диреклията също е на голяма височина от земята, но до нея няма изградена стълба, поради което достъпът е ограничен. За сметка на това съвсем на близо ще може да посетим една отделна монашеска килия, именувана Подковата поради своеобразната си форма. Тя е служила за убежище на монах - отшелник през епохата на Исихазма - 12-14 век.
В края на нашата разходка сред красивата природа и забравеното минало, ще се спуснем по горска пътека към с. Осмар, където ще ни чака автобусът за връщане. 

Според легендите когато хан Крум нарежда да се изкоренят лозята, те са били запазени единствено тук, за лично ползване от хана. Така и до днес в селото все още се прави уникалното вино Пелин, примесено с ароматни билки от района.

Транспорт до гр. Варна и край на програмата.
Общ преход за деня: около 15 км.


Задължителна екипировка:

 • Малка раница;
 • Удобни туристически обувки;
 • Дъждобран;
 • Дрехи - за еднодневен излет;
 • Суха храна за 1 ден;
 • Челник;

Таксата включва:

 • Планински водач;
 • Транспорт с автобус: Варна - Шумен - Осмар - Варна;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...в планината лошо време, люта ракия и грозна жена НЯМА...
Реклама в AdventureBG.net