ПРИКЛЮЧЕНИЕ ПО РОЯШКОТО ПЛАТО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR01
Нощувки: 0
Дневни преходи: 6 часа
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: ---
КОД: TVAR01 Нощувки: 0
Дневни преходи: 6 часа Техн. трудност: ниска/средна Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Място на провеждане: Рояшко плато
Тръгване от: гр. Варна

"Монашеството в скалните манастири на Североизточна България е призвано да изпълни твърде важната си роля през периода на византийското владичество. Тогава се появяват най-вече скални манастири в близост до старите ни столици, понеже тук е най-ярък споменът от величието на България".

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна, 8:30 ч. сутринта; транспорт с автобус до с. Рояк (общ. Дългопол). Начало на приключението.

Туристическият преход ще започне от центъра на селото отправяйки се в западна посока и след кратко изкачване ще излезем до селскостопанските площи на Рояшкото плато. Ще продължим по коларски път и след около 30-40 мин., доближавайки м. "Дженевиз канара", пред нас ще започнат да изникват очертанията на Рояшкия скален венец, в чиито скални ниши се е намирал един от най-големите манастирски комплекси в района. Килиите на манастира са повече от 20 на брой, пръснати по цялата дължина на Г-образния скален масив. На много места се виждат и останки от живот през античността. След обиколка на комплекса и заслужена почивка, походът ще продължи отново на запад към м. "Тъпаните", където в древността се е намирало т.нар. "Мухалийско кале". Разположено на скален венец с формата на полуостров, укреплението е било защитено от непристъпни скали почти от всички посоки. От тук взорът ни може да достигне до Провадийското плато и крепостта Овеч, а точно под нас се растилат селата Блъсково, Комарево и р. Главница. От северната страна в скалите има изсечено старо стълбище, което ни отвежда до подножието на друг скален манастир. Той е по-малък от Рояшкия, но с добре запазени килии и ясно различима църква, разположени високо в скалите на няколко нива. Тук е мястото където желаещите от групата могат да слязат от скалите с рапел (алпийска техника за спускане по въже), вместо да използват стълбището на крепостта. Спускането става с алпийска екипировка осигурена от клуба. След края на скалното приключение, следва стръмно слизане през гората до достигане на автобуа за връщане.

Общ преход за деня: около 10 км.


Задължителна екипировка:

 • Малка раница;
 • Удобни туристически обувки;
 • Дъждобран;
 • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
 • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

 • Планински водач;
 • Транспорт с автобус: от и до гр. Варна;
 • Алпийска екипировка за рапел;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...хигиената е враг на туриста ... при това враг №1...
Реклама в AdventureBG.net