ПРИКЛЮЧЕНИЕ ПО РОЯШКОТО ПЛАТО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR01
Нощувки: 0
Дневни преходи: 4-6 часа
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: 40 лв.
КОД: TVAR01 Нощувки: 0
Дневни преходи: 4-6 часа Техн. трудност: ниска/средна Такса: 40 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Място на провеждане: Рояшко плато
Тръгване от: гр. Варна

"Монашеството в скалните манастири на Североизточна България е призвано да изпълни твърде важната си роля през периода на византийското владичество. Тогава се появяват най-вече скални манастири в близост до старите ни столици, понеже тук е най-ярък споменът от величието на България".

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, частна автогара Младост (ул. Доброволци №7), 8.00 ч. сутринта; транспорт с автобус до околностите на с. Блъсково. Начало на приключението.

Първата ни цел за деня ще бъде скалния манастирски комплекс в местността Тъпаните край с. Блъсково. След като слезем от автобуса ще поемем по горска пътека, която след кратко време ще започне да се изкачва стръмно към подножието на скалния венец на платото. Точно над нас на обградения от непристъпни стени скален полуостров, е съществувало древното "Мухалийско кале", а от северната страна на масива се намира добре запазен скален манастир с помещения на няколко нива. Достигайки до скалите ще направим почивка в подножието на манастира, след което по тайна пътека с изсечени в древността стъпала, ще навлезем в пределите на крепостта. Панорамните площадки около нас откриващи гледки към три посокои, ще ни принудят да направим по-голяма фото почивка.
От тук ще продължим на изток по пътеки и коларски пътища, до достигане до местността "Дженевиз канара", където се е намирал един от най-големите манастирски комплекси в района. Килиите на манастира са повече от 20 на брой, пръснати по цялата дължина на Г-образния скален масив. На много места се виждат и останки от живот през античността. След обиколка на комплекса ще се установим на подходящо място за пикник и ще направим голяма почивка със свободно време за допълнително разглеждане на местността. Отделно, по време на престоя всеки желаещ ще може да опита едно по-екстремно преживяване - спускане на рапел (техника за слизане от отвесни скали с помощта на въже и алпийско оборудване) от скалите на Рояшкия манастир.
В края на програмата ще се отправим към автобуса чакащ ни в село Рояк, като ще преминем и през най-високата точка от платото - вр. Дооря, откъдето се открива панорама към яз. Цонево.

Общ преход за деня: около 10 км.

 


Задължителна екипировка:

  • Малка раница;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
  • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

  • Планински водач;
  • Транспорт с лицензиран автобус: от и до гр. Варна;

Необходими документи:

  • Документ за самоличност;
  • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
  • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...не лъжи ... старите туристи, само начинаещите...
Реклама в AdventureBG.net