ПРОБИТИЯТ КАМЪК, ВРЪХ КАЛЕТО И ГОЛЯМАТА КАНАРА

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR02
Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: 35 лв.
КОД: TVAR02 Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: 35 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: м. Голямо равнище
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна), 8:30 ч. сутринта; транспорт с автобус до с. Петров дол.
През първата половина от деня ще направим преход през ЗМ Голямата канара, където се намира скален манастир известен и с името Седемте одаи. Качвайки се отново в автобуса ще продължим още десетина километра до старата жп спирка на с. Равна, където ще започне и втората част от прехода - изкачване до скално образувание наречено Пробития камък, обявено за природна забележителност. То представлява внушителна по размери скала, стърчаща в най-южната част на висок и платовиден хълм - Голямо равнище. Двете стени на скалата имат съответно източно и западно изложение, а в горната и част е пробит изкуствен отвор с площ от няколко кв. метра. Въпреки че на пръв поглед изкачването изглежда трудно, достъпът до Пробития камък е възможен по сравнително лесен и безопасен маршрут. Веднъж достигнали до скалата, ще се насладим на необятната панорама, която ще ни съпровожда през повечето време от прехода.
След заслужена почивка и фото пауза е време да започне и нашия поход на запад към вр. Калето, преминаващ по скалистите тераси на платото и стари горски пътеки.
След няколкочасов преход и кратко спускане през гора, ще излезем на тревиста седловина отделяща вр. Калето като самостоятелен масив. Върхът има формата на малко плато със стръмни склонове, завършващи в най-горната си част със скални тераси на два етажа. Изкачване до върха предриемаме от най-достъпното място, където най-вероятно е бил и главния вход за укреплението. След преодоляване на няколко скалисти участъка вече сме и на самото плато. От тук ще направим пълна обиколка на скалния пръстен в който има издълбани множество пещери и ниши, може би давали естествен подслон на древните обитатели. В югоизточната част на платото могат да се забележат изсечени в скалата стъпала, които ще ни дадат възможност да напуснем старото селище в посока село Венчан, където трябва да ни чака автобусът.
Общ преход за деня: около 6-8 ч.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раничка;
 • Удобни туристически обувки;
 • Дъждобран;
 • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
 • Суха храна и вода за 1 ден;
 • Защитна маска за пътуването в автобуса;

Таксата включва:

 • Планински водач;
 • Транспорт с автобус: от и до гр. Варна;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...връх високо, град далеко...
Реклама в AdventureBG.net