ПРОБИТИЯТ КАМЪК, КРЕПОСТИТЕ КАЛЕТО И ГРАДИЩЕ

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR02
Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа
Техн. трудност: средна
Такса: ---
КОД: TVAR02 Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа Техн. трудност: средна Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: м. Голямо равнище
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна), 8:30 ч. сутринта; транспорт с автобус до подножието на ЗМ Пробития камък, начало на прехода.
Пробитият камък представлява внушителна по размери скала, стърчаща в най-южната част на висок и платовиден хълм - Голямо равнище. Двете стени на скалата имат съответно източно и западно изложение, а в горната и част е пробит изкуствен отвор с площ от няколко кв. метра. Въпреки че на пръв поглед изкачването изглежда трудно, достъпът до Пробития камък е възможен по сравнително лесен и безопасен маршрут. Веднъж достигнали до скалата, ще се насладим на необятната панорама, която ще ни съпровожда през повечето време от прехода.
Кратка почивка, малко снимки и продължаваме похода на запад към вр. Калето, преминавайки по скалистите тераси на платото и стари горски пътеки.
След няколкочасов преход и кратко спускане през гора, ще излезем на тревиста седловина отделяща вр. Калето като самостоятелен масив. Върхът има формата на малко плато със стръмни склонове, завършващи в най-горната си част със скални тераси на два етажа. Изкачване до върха предриемаме от най-достъпното място, където най-вероятно е бил и главния вход за укреплението. След преодоляване на няколко скалисти участъка вече сме и на самото плато. От тук ще направим пълна обиколка на скалния пръстен в който има издълбани множество пещери и ниши, може би давали естествен подслон на древните обитатели. В югоизточната част на платото могат да се забележат изсечени в скалата стъпала, които ще ни дадат възможност да напуснем старото селище в посока село Венчан, където трябва да ни чака автобусът за да ни откара до с. Петров дол.
Тъй като би следвало да ни е останало достатъчно време, ще го запълним с втора разходка до местността Градище и скалния скит Свети Георги.
Общ преход за деня: около 6-8 ч.


Задължителна екипировка:

  • Подходяща раничка;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
  • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

  • Транспорт с автобус: от и до гр. Варна;

*Отстъпка за редовни участници - 25 %.

Необходими документи:

  • Документ за самоличност;
  • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
  • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...хигиената е враг на туриста ... при това враг №1...
Реклама в AdventureBG.net