ПРОБИТИЯТ КАМЪК И ВРЪХ КАЛЕТО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR02
Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-7 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: 30 лв.
КОД: TVAR02 Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-7 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: 30 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: м. Голямо равнище
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, частна автогара Младост (ул. Доброволци №7), 8.30 ч. сутринта; транспорт с автобус до изходната точка за пешеходния преход - разклона за жп гарата на с. Равна (общ. Провадия).
След като слезем от автобуса, ще забележим първата цел на нашия туристически преход - скалното образувание наречено Пробития камък, обявено за природна забележителност. То представлява внушителна по размери скала, стърчаща в най-южната част на висок и платовиден хълм - Голямо равнище. Двете стени на скалата имат съответно източно и западно изложение, а в горната и част е пробит изкуствен отвор с площ от няколко кв. метра. Въпреки че на пръв поглед изкачването изглежда трудно, достъпът до Пробития камък е възможен по сравнително лесен и безопасен маршрут. Веднъж достигнали до скалата, ще се насладим на необятната панорама, която ще ни съпровожда през повечето време от прехода.
След заслужена почивка и фото пауза е време да започне и нашия поход на запад към вр. Калето, преминаващ по скалистите тераси на платото. Тук отдалечеността и трудния достъп са спомогнали местността да запази дивия си облик, както и своите естествени обитатели. Поради липсата на обособен туристически маршрут, движението ще става по животински пътеки и съобразно условията на терена, което ще направи приключението още по-вълнуващо. 
След няколкочасов преход и кратко спускане през гора, ще излезем на тревиста седловина отделяща вр. Калето като самостоятелен масив. Върхът има формата на малко плато със стръмни склонове, завършващи в най-горната си част със скални тераси на два етажа. Изкачване до върха предриемаме от най-достъпното място, където най-вероятно е бил и главния вход за укреплението. След преодоляване на няколко скалисти участъка вече сме и на самото плато. От тук ще направим пълна обиколка на скалния пръстен в който има издълбани множество пещери и ниши, може би давали естествен подслон на древните обитатели. В югоизточната част на платото могат да се забележат изсечени в скалата стъпала, които ще ни дадат възможност да напуснем старото селище в посока село Венчан, където трябва да ни чака автобусът.
Общ преход за деня: около 6-7 ч.


Задължителна екипировка:

  • Подходяща раничка;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
  • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

  • Планински водач;
  • Транспорт с автобус: от и до гр. Варна;

Необходими документи:

  • Документ за самоличност;
  • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
  • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в хижата и в гробищата винаги има места...
Реклама в AdventureBG.net