ПО КАМЕННИТЕ БРЕГОВЕ НА ЧЕРНО МОРЕ

Организира: Адвенчър БГ
Дата: 25 Май 2020
КОД: TVAR09
Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: 40 лв.
КОД: TVAR09 Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа Техн. трудност: ниска/средна Такса: 40 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: северно Черноморие
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна), 8:30 ч. Транспорт с автобус до на н. Шабла - най-източната точка на България (възможно е да се вземат участници и от други населени места по пътя, след предварителна уговорка), начало на пешеходния преход.

Първото забележително място което ще посетим за деня е най-източната точка на България - нос Шабла. Там ще слезем от автобуса, ще направим кратка почивка до стария морски фар и ще се насочим към отправната точка на днешното приключение. Автобусът ще ни остави по средата на пътя между селата Тюленово и Шабла, а ние ще се отправим пеша към морския бряг. Тези тесни ивици суша, по които ще минем днес са последните остатъци от обширните степи, покривали значителни територии в миналото (днес превърнати в обработваеми площи). В тази част скалите край брега не са много високи и на много места може да се слезе до морето, но въпреки това са силно насечени и изпълнени с множество пещери и ниши.
Насочваме се на юг по брега към малък скален остров, отделен от основната суша от тясна ивица вода. Постепенно скалите започват да стават по-високи, а гледките още по-впечатляващи. Близо до с. Тюленово ще попаднем на голяма дупка в брега която е свързана с морето от тясна пролука. На изхода от селото ще се поразходим и по известното скално мостче стърчащо над морето, а издълбаните в скалите пещерни жилища ще започнат да се срещат все по често. В края на маршрута ще достигнем един от най-големите и запазени пещерни комплекси, до който се стига по стълба, през изсечена в скалата дупка.
При достатъчно време за финал ще посетим и националния археологически резерват Яйлата, намиращ се край с. Камен Бряг, а преди да потеглим обратно към Варна, може да опитаме от местните рибни специалитети в някое от селските ресторантчета.


Задължителна екипировка:

 • Предпазни маски по време на пътуване с автобуса
 • Подходяща раничка;
 • Удобни туристически обувки;
 • Дъждобран;
 • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
 • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

 • Туристически водач;
 • Транспорт с автобус от и до гр. Варна;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...планина се качва сутрин, мома вечер...
Реклама в AdventureBG.net