ПИРИН - ЕЗЕРА И ВЪРХОВЕ

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TPIR05
Нощувки: 4
Дневни преходи: 8-9 часа
Техн. трудност: висока
Такса: 210 лв.
КОД: TPIR05 Нощувки: 4
Дневни преходи: 8-9 часа Техн. трудност: висока Такса: 210 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходни лъчови преходи
Дестинация: Пирин
Начало и край: гр. Добринище

Програма:

 

1 ден: гр. Добринище - х. Безбог

Събиране на групата в гр. Добринище, придвижване с коли или таксита до х. Гоце Делчев. Качване с лифт до х. Безбог, почивка, свободно време.
Нощувка в хижа Безбог.
Общ преход за деня - кратки разходки.

2 ден: вр. Джано (2657 м.) и Кременските езера

Днес ни предстои да направим кръгов преход преминавайки последователно през Кременските езера, панорамния вр. Джано (2668 м.) и Поповото езеро.
Нощувка в хижа Безбог.

Общ преход за деня: 8-9 ч.

3 ден: вр. Джангала (2729 м.)

Връх Джангала е един от най-впечатляващите и известни върхове в Пирин. Тази му слава се дължи най-вече на внушителния алпийски релеф, заобиколен с отвесни стени и остри зъбери, внушаващи едновременно величие и респект. Въпреки че няма официални маркирани пътеки, до него може да се стигне по няколко безопасни туристически маршрута, които днес ще използваме и ние. Също като предния ден, първата ни цел ще бъде вече познатото Попово езеро. От него ще започне и нашата атака към върха, като поемайки по маркирана с пирамидки пътека ще трябва да преодолеем близо 500 м. денивелация. След минаване на по-стръмните участъци в средата на изкачването, към края пътеката става по-полегата и удобна, а откриващите се шеметни гледки ще допринесат още повече за приповдигнатото настроение.
Слизането от върха ще направим по пътека от противоположната страна, която ще ни спусне към Валявишките езера. От там ще продължим през каменни пасажи към Джангалската порта, а гледките към огромната западна стена на върха ще ни накарат отново да затаим дъх. С достигане на портата ще се включим към основната маркирана пътека х. Демяница - х. Безбог и след около 40 м. спускане, ще затворим кръга достигайки отново до разклона за Поповото езеро. От него продължаваме по вече познатата пътека към хижата.
Нощувка в хижа Безбог.

Общ преход за деня: 7-9 ч.

4 ден: вр. Безбог - вр. Полежан - голямо Газейско езеро - вр. Газей - Полежански циркус

През последния ден ще направим частичен траверс на Полежанското било. В началото ще достигнем билото изкачвайки вр. Безбог (2653 м.), от където започва нашия траверс към следващата цел - вр. Полежан (2852 м.). Теренът в по-гомята си част ще бъде скалист и каменист. След достигане до връхната кота на Полежан ще се спуснем край очарователното Газейско езеро, където с желаещите от групата ще изкачим панорамния вр. Газей.
След като обядваме ще поемем в обратна посока, насочвайки се към Горно Полежанско езеро (най-високото в България). От там ще продължим спускането на югоизток преминавайки и през Долно Полежанско езеро, от където се открива прекрасна гледка към вр. Джангала и маршрута от вчерашния ден. Постепенно каменния терен ще премине в тревен и спускайки се ще излезем на познатата маркирана пътека от Поповото езеро до х. Безбог.
Нощувка в хижа Безбог
Общ преход за деня: около 7-8 ч.

5 ден: 

Свободно време. Слизане с лифт до х. Гоце Делчев. Придвижване с коли или таксита до гр. Добринище, отпътуване.

 

* Ежедневната програма НЕ е задължителна за всички участници, като всеки преценява дали ще участва за всеки отделен ден.
** Програмата може да се съчетае с похода КАРСТОВИЯТ РЪБ КОНЧЕТО 17-19 август, като се направи еднодневна почивка в Добринище с посещение на градския спа център.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница за еднодневни лъчови преходи;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Щеки за ходене (препоръчително);

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 4 нощувки в хижа Безбог, като:
  - първите 12 записани участници се настаняват в стаи с 2 легла с WC;
  - следващи записани участници се настаняват в стаи с 2 легла и WC на етажа;
 • Планинска здравна застраховка; 

Допълнителни разходи:

 • Транспорт - лични автомобили или обществен. Клубът може да осигури транспорта на част от групата тръгваща от гр. Варна при участие и в похода КАРСТОВИЯТ РЪБ КОНЧЕТО 17-19 август (до 6 човека на цена между 40 и 55 лв. в зависимост от броя пътуващи), както и да съдейства за разпределянето на места по други автомобили за споделено пътуване;
 • Билети за лифта - 10 лв. в едната посока;
 • Храна - в хижата работи ресторант, като в отделна зала може да се консумира и собствена храна.

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...срещу ръжен не се рита, срещу водач не се вика...
Реклама в AdventureBG.net