СТОБСКИ ПИРАМИДИ

<< Назад
| Добавена на 31.10.2011

В западните поли на Рила планина, точно на самия вход към долината на река Рилска и Рилския манастир се намира село Стоб – наследник на древния тракийски град Стоби, унищожен според преданията при наводнение.

Някогашния град-крепост е включен за пръв път в Българската държава от хан Крум в началото на IX век. През 1190 година българските войски отново надделяват над византийците, но през 1254 г. е присъединен към Никейската империя от Йоан ІІІ Дука Ватаци. Градът е присъединен за пореден път към България по времето на Иван Александър (1331-1371), а в местността Църквището е открит кръст с надпис от 1373 г.

Но самото селище днес, въпреки древната си история не е толкова популярно колкото намиращия се в непосредствена близост до него природен феномен – Стобските пирамиди. Може би те отстъпват на Мелнишките по размери, но според мнозина ги превъзхождат по живописност и богатство на форми.

До с. Стоб се достига лесно – намира се на 96 км. южно от София, като се пътува по международен път Е-79 (София – Атина) и само последните 7 са след отклонението за Рилски манастир. Селището е разположено на два километра от единствения път към Рилската обител.

Ако разполагате с повече време е добре първо да посетите туристическия информационен център в селото. Той е съвсем близо до площада, като за улеснение на туристите са поставени указателни табелки. Представлява модерна едноетажна сграда с удобен охраняем паркинг, зелена площ с пейки и масички, тоалетна и всичко необходимо за туриста пристигащ от дълъг път. Там ще имате възможност да получите и подробна информация за туристическите маршрути, забележителностите в околноста и местата за отдих и настаняване.

Началната точка за еко маршрут Стобски пирамиди е църквата Св. Прокопий в западния край на селото. От там продължава почвен път който се изкачва нагоре по склоновете на планината и след по-малко от километър отвежда до същинското начало на маршрута – местноста Църквище. Тук е крайната точка до която може да достигнете с автомобил (въпреки че поради лошия път е най-добре да го оставите още на паркинга до информационния център). На това място е поставено информационно табло на което са обозначени: туристическа карта на целия регион, туристическа карта на тази част от Рила планина и информация за други природни забележителности и исторически обекти в околноста.

От местноста Църквище се тръгва по горска пътека маркирана с червен цвят, която плавно се изкачва към билото. И тук създателите на маршрута не са спестили средства и са поставили дървени пейки за отдих за най-уморените туристи. Въпреки това не се бавете с много почивки, защото предстоящите гледки ще ви накарат да забравите за умората от физическото усилие. След 15-20 минути пътеката излиза от гората и достига до малко заслонче – беседка, поставено до първата група пясъчни пирамиди.

 

еко пътека Стобски пирамиди

 

Заставайки до изградения дървен парапет, пред вас се открива смайваща картина от остри земни пирамиди изградени от невероятната фантазия на природата. На върховете на много от пирамидите могат да се забележат огромни камъни, които в течение на дълги години са предпазвали като калпаци крехката основа под себе си от поройните дъждове и ерозионните процеси и по този начин са формирали високите стъбла на пирамидите. В днешно време те са останали да стърчат самотни във въздуха на височина от 6 до 10 метра над новата земна повърхност.

 

каменните калпаци стоят от векове върху пирамидите

 

Пясъчните кули изваяни от природните стихии през вековете носят неповторимо очарование особено ако се посетят при залез слънце. По това време червено-оранжавите нюанси на скалите, отразяващи последните лъчи на небосклона изпъкват най-силно. Контрастът с ярко синьото небе и заснежените върхове на планината правят картината неповторима.

 

посетете Стобските пирамиди преди залез слънце

 

Живописните композиции носят различни имена дадени им от народните предания – Куклите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята и др. Една от най-известните легенди е за групата пирамиди наречена Сватовете:

"Някога сватове от село Колибите взели мома от съседното село Стоб. Невестатат била забулена според обичая. Младите хора се женели без да се познават. Едва след венчавката младоженецът отбулвал булката. Вървели сватовете по пътя към село Колибите, пеели сватбарски песни и се чудели каква ли невяста водят със себе си. Когато минавали по южния склон на Кулския рид, духнал планински вятър ладовник, повдигнал тежкото червено було на невястата и открил лицето и. Ахнали сватовете пред хубостта на булката, а кумът от умиление понечил да я целуне. Ужасени какъв срам щял да стори кумът, всички се вкаменили и до днес стоят така със своята красота и величие."

Ще ви бъдат необходими още около 5 мин. за достигане до втората група от пирамиди, 6 минути до трета група и още 2 мин. до така наречения четвърти рид. Това прави общо 30 минути от началния пункт край местноста Църквището (разбира се времето за снимки и любуване на красотите е строго индивидуално).

 

 

Допълнителна информация:

Автобуси пътуващи до гр. Рила:

  • от София: 10:00 и 18:00
  • от Дупница: 7:00, 11:00, 14:00, 16:00, 19:00
  • от Благоевград: на всеки кръгъл час от 7:00 до 20:00

Автобуси тръгващи от гр. Рила:

  • за София: 6:30 и 7:30
  • за Дупница: 6:30, 8:40, 9:30, 12:30, 15:00, 17:00
  • за Благоевград: 6:30 и на всеки кръгъл час от 7:00 до 19:00

*Забележка: За по-голяма сигурност е желателно да проверите разписанието на автобусите по телефоните на автогарите, непосредствено преди пътуването.

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net