ПРЕДВАРИТЕЛЕН КАЛЕНДАР ЗА 2018 г.

<< Назад
Николай Петков | Добавена на 17.01.2018

Готов е предварителният календар за клубните походи през 2018 г. Както обикновенно в него са включени както изцяло нови походи и дестинации, така и някои стари и вече доказали се програми. Голяма част от тях имат известни корекции с цел от една страна да се разнообразят, а от друга и да се подобрят. По-съществените от тях са:

 • РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО И БЯЛА РЕКА 19-20 май.
  Разликата спрямо старата програма (Райското пръскало и връх Ботев) е 1) преместената нощувка от х. Рай в м. Паниците (най-вероятно вила Мечкарев); 2) Изкачването на Ботев с доста изморителното спускане до Паниците се заменя с преход по екопътека Бяла река и изкачване на панорамния вр. Калоферски купен.
 • ВОДОПАДИТЕ ПО ТЪЖАНСКОТО ЖДРЕЛО 24-27 май.
  Маршрутът става изцяло кръгов с начало и край - ВЕЦ с. Тъжа. През първия ден изкачването до х. Русалка ще е покрай стария римски път с впечатляващите гледки към ждрелото на реката и тракийската крепост-светилище Паунов камък. През третия ден (маршрутът до вр. Малка Козя стена и Пенчовото пръскало), преходът след водопада продължава със слизане и нощувка в м. Паниците (вила Мечкарев). През последния четвърти ден има предвидена разходка по желание до Бяла река след което по черен път се връщаме до ВЕЦ Тъжа (по желание може да се продължи и към Калофер).
 • РЕЗЕРВАТ КОЗЯ СТЕНА 16-17 юни.
  Отклонението до вр. Козя стена ще бъде направено през първия ден, като така ще остане време през втория да се разходим до х. Ехо и вр. Юмрука (изкачването е по желание).
 • ПИРИН - ЕЗЕРА И ВЪРХОВЕ 11-15 август.
  Програмата е удължена с 1 нощувка, като след изкачването на вр. Полежан е предвидено отклонение до голямото Газейско езеро и изкачване (по желание) на вр. Газей.
 • КАРСТОВИЯТ РЪБ КОНЧЕТО 17-19 август.
  Маршрутът за първи път ще започне от х. Бъндерица и ще завърши в х. Яворов (която предлага значително по-приятни условия за нощувка). Отпада и изкачването на вр. Вихрен, което доста отежняваше стария вариант.

Последните 2 похода могат да се съчетаят като между тях се добави 1 ден почивка в Добринище с посещение на градския СПА комплекс.

От тази година стартира (за сега пробно) нов вид програми с общо наименование INTO THE WILD. Акцентът там е поставен върху изследване и откривателство по непопулярни маршрути в слабо населени райони, което от своя страна налага и нощувките да са на открито (палатки). Първото предложение от тази серия е ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ от 1 до 4 юли, като маршрутът преминава през Тракийски светилища и изоставени махали край ждрелото на р. Боровица.

Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net