СКАЛНИТЕ СВЕТИЛИЩА НА ШУМЕНСКО ПЛАТО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR04
Нощувки: 0
Дневни преходи: около 15 км.
Техн. трудност: средна
Такса: 30 лв.
КОД: TVAR04 Нощувки: 0
Дневни преходи: около 15 км. Техн. трудност: средна Такса: 30 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: Шуменско плато
Тръгване от: гр. Варна

"Монашеството в скалните манастири на Североизточна България е призвано да изпълни твърде важната си роля през периода на византийското владичество. Тогава се появяват най-вече скални манастири в близост до старите ни столици, понеже тук е най-ярък споменът от величието на България"

 

Програма:

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна),  8:00 ч. сутринта и комбиниране в наличните автомобили; транспорт до Шуменско плато (отбивката за заслон Детелина) и начало на програмата.

Скалните манастири в Шуменското плато са разположени в тесните клисури (наименувани "боази"), намиращи се над селата около платото - Дивдядово (вече квартал на Шумен), Хан Крум, Троица и Осмар. В началото на нашата разходка ще поемем по горски пътечки и черни пътища към Хан Крумския скален манастир, известен още като Калугерската пещера. До входа на тази скална обител се достига по изсечени в скалата стъпала, поради което е наричана още "стълбената пещера". В срещуположния скален венец на Хан Крумския боаз, се намира втори скален манастир (наречен Килията), който ще бъде следващата цел.
След разглеждане и почивка ще продължим през местноста Кортулука към следващия боаз - Троицки, където се намира скалният феномен Момина скала. Тук на различни нива в 15 метровата скала са разположени скални килии и черква. Продължавайки по пътеката за хижа Букаците в Троицкия боаз, ще посетим и още една скална черква - Монастеря. Тя е разположена в естествена скална пещера, дообработена и разширена в миналото.
За финал ще се отправим към скалните светилища в Осмарския боаз. Там се намират скалната забележителност "Окото", Костадиновия манастир (кръстен на цар Константин Тих) и скалната църква Диреклията. Последната носи името си от двете изсечени в скалата колони (диреци), оставени от древните строители да крепят свода на църквата. До Костадиновия манастир ще достигнем по добре осигурена метална стълба с височина 7-8 метра. За съжаление входа на Диреклията също е на голяма височина от земята, но до нея няма изградена стълба, поради което достъпът е ограничен. За сметка на това съвсем на близо ще може да посетим една отделна монашеска килия, именувана Подковата поради своеобразната си форма. Тя е служила за убежище на монах - отшелник през епохата на Исихазма - 12-14 век.
В края на нашата разходка сред красивата природа и забравеното минало, ще се върнем до колите преминавайки през резерват Букака - вековен горски масив от вида мизийски бук. 

Транспорт до гр. Варна и край на програмата.
Общ преход за деня: около 15 км.


Задължителна екипировка:

 • Малка раница;
 • Удобни туристически обувки;
 • Дъждобран;
 • Дрехи - за еднодневен излет;
 • Суха храна за 1 ден;
 • Челник;

Такса - водаческа услуга:

Допълнителни разходи:

 • Транспорт - лични автомобили и споделено пътуване. Клубът съдейства за разпределянето на места по автомобилите за споделено пътуване.
  В случай че желаете да се вкючите в опцията за споделено пътуване, при записване пишете в полето "Коментар" дали търсите или предлагате свободни места в автомобил;
 • Суха храна по време на тура;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...маркировката служи да потвърди предположението на водача...
Реклама в AdventureBG.net