Как да се подготвя физически за предстоящия преход?

<< Назад

Макар че не за всички програми добрата спортна форма е задължителна, тя винаги ще ви помага да се чувствате в свои води, където и да отидете.

Ако не се занимавате редовно със спорт и изпитвате неувереност, скоро ви предстои поход на който не сте съвсем сигурни какво да очаквате – може да направите кратка физическа подготовка.

Защо е необходима?

Важно е да "подскажете" на организма си какво може да очаква "идната седмица", за да успее да се мобилизира предварително и да подготви тялото за престоящото натоварване. В противен случай ще го изненадате неприятно и той ще се озове в екстремна ситуация на твърде неподходящо място. Това неминуемо ще се отрази и на удоволствието от самото пътешествие.

Какво да направя?

Десетина дни преди прехода започнете с физически упражнения. Най-подходящи са леките кросове и изкачването на стълби, но ако няма условия за спортуване на открито, може да правите по-динамични упражнения и в домашни условия (клякания, лицеви опори и др.).

Целта е да накарате организма си да привикне към допълнително физическо натоварване. За да не го изтощите предварително, добре е да увеличите и приема на калории (в случая хранителните добавки са добър вариант). При интезивни натоварвания необходимата дневна доза надхвърля 4000 килокалории.

Няколко дни преди началото на похода, преустановете упражненията и почивайте.

Тренировките ще ви помогнат да регулирате дишането си и да избегнете евентуална мускулна треска в първите дни на прехода. Почивката в края ще възстанови силите ви и като цяло организмът ви ще е по-подготвен за предстоящото натоварване.

Разбира се, колкото по-отрано започнете с подготовката, толкова по-лесно организмът ще приеме натоварването в реални условия.

ВАЖНО! Ако провеждате предварителна подготовка, внимавайте за нелепи контузии. Едно обикновенно мускулно растежение може да провали плануваната почивка в планината. Преди всяка тренировка загрявайте добре ставите и сухожилията си, а натоварванията в началото нека да са по-леки и плавни.

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net