ВЕЛОТУРИЗЪМ

<< Назад
Николай Петков | Добавена на 20.05.2021

През тази година клубът ще опита да (ре)стартира една позабравена инициатива - велотуризма. За сега идеята е през пролетния и есенния период, когато се провеждат еднодневните пешеходни преходи, през отделни седмици да има и подобни еднодневни велопоходи. Маршрутите ще бъдат насочени предимно за начинаещи велотуристи (както и за семейства с деца), като ще включват повече или по-малко каране по ненатоварени асфалтови и черни пътища. Темпото ще е леко, а изискванията към велосипедите минимални - да имат скорости и да не са ориентирани за каране само по асфалт и в града.
Основния проблем който възниква е транспорта (участници+велосипеди) до началото на маршрута. За съжаление за момента ще може да разчитаме предимно на собствен превоз - комбиниране в лични автомобили със собствени велобагажници (аз за сега мога да поема до 4-5 велосипеда). Това от своя страна изисква маршрутите да бъдат само кръгови, тоест изкачванията по трасето да са равни на спусканията.
За в бъдеще ще търсим възможност и за ползване на нает транспорт с товарен и пътнически бус, което от една страна би увеличило свободата за избор на маршрути (трасето може да се проектира с повече спускания и по-малко качване), но от друга ще оскъпи цялата проява.
Като заключение: успехът на начинанието разбира се зависи от това, до колко ще има интерес към подобни прояви. Аз лично смятам че въпреки по-големите трудности при организацията, потенциала за този тип туризъм е голям и е въпрос на време да се развие. Вие ще решите дали да ме опровергаете :).

Първите предложения:

  • 30 май - разходка до ОВЕЧ И ШАШКЪНИТЕ;
  • 5 юни - ШУМЕНСКО ПЛАТО;
  • 13 юни - ОБИКОЛКА НА ВРЪХ АРКОВНА с два "подкрепителни" пункта по трасето ;)
  • 9-10 юли - НА СЕВЕР ОТ КАЛИАКРА - ще се проведе за втора поредна година като ще има 1 нощувка на палатка край морския бряг. Първоначално датите бяха за 10 и 11 юли (събота и неделя), но заради предсрочните избори ще трябва да изместим проявата с 1 ден по-рано (няма как, трябва да се гласува :)).

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net