УЛИ ЩЕК ИЗКАЧИ САМ ЮЖНАТА СТЕНА НА АНАПУРНА

<< Назад
Ива Тодорова, списание Върхове | Добавена на 14.10.2013

Ули Щек изкачи сам южнaта стена на Анапурна (8.091 метрa). Все още няма много подробности за постижението на швейцарския алпинист. Знаем, че е изпратил кратко съобщение на 9 октомври с думите: „Върхът, сам, южната стена”, както и че се е върнал в базовия лагер. Не знаем какъв маршрут е избрал, за колко време го е преминал, нито защо неговият партньор – канадецът Дон Бауи – не се е изкачил с него.

Експедицията на Щек и Бауи започна на 16 септември. В последния разговор алпинистите съобщават, че вече шест дни са в планината и времето е много лошо и дъждовно. Предават, че се предвижда подобрение на метеорологичните условия от 6 октомври и „всичко върви по план”.

През 2007 г. Ули Щек прави опит сам да изкачи Анапурна през западната страна на Пумори (7.161 метра), но поради тежък инцидент се налага да прекрати експедицията. Една година след това се връща на страховития връх заедно със сънародника си Симон Антаматен, но за да се аклиматизира след принудителната почивка, избират да изкачат новоотворения маршрут в Тенкампоче (6.500 метра). Това става причина да им присъдят „Piolet d’Or” – годишна награда за алпинизъм, гласувана и раздавана от класифицирано френско жури от 1991 година насам.

Седмици преди сегашната експедиция, Ули Щек казва, че предпочита да забрави тъжния епизод от инцидента през 2007 година и да продължи напред. Той споделя, че осемхилядниците са неговата страст и предизвикателство за следващите няколко години. Добавя, че има много планини и склонове, на които си съвсем сам и можеш да откриеш твоя път, по-натам от хората. Според него няма нищо лошо в комерсиалните експедиции, има достатъчно място за всички, но просто трябва да знаеш къде точно искаш да отидеш. И все пак предпочита да изкачва сам. „Имам изключително твърда глава, на истински швейцарец. Когато искам нещо, просто го правя”, заключва алпинистът.

 

Източник: http://varhove.com/

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
Реклама в AdventureBG.net