СЪВЕТИ ЗА ЕКИПИРОВКА ПРИ ТРЕКИНГ И ПЛАНИНСКИ ПРЕХОДИ

<< Назад
Адвенчър БГ | Добавена на 01.12.2010

За облеклото:

Пластовият принцип предлага максимум защита и гъвкавост при всеки вид климат, като броя на пластовете зависи от атмосферните условия. Тъй като въздухът е най-добрият изолатор, добре е връхните дрехи да не бъдат плътно прилепнали към тялото. По този начин въздушните прегради които се образуват между пластовете дрехи осигуряват защита срещу студа. 
ВАЖНО! Презагряването е също толкова голям проблем колкото и студа. При изпотяване в студено време, влажните дрехи отвеждат навън топлината от тялото в резултат на което може да се стигне до измръзване.

Пример на пластово облекло:

 • Най-отдолу може да се сложи меко бельо, недразнещо кожата и непопиващо влагата при изпотяване. В специализираните магазини за туризъм се продава специално термо-бельо, което е особено подходящо поради високия комфорт който осигурява. 
 • Върху него трябва да се сложи полар или вълнена дреха - риза или пуловер (тъканите дрехи са по-подходящи от плетените понеже са по-плътни и предпазват повече от вятъра).
 • Следващият пласт може да е от яке с подходящ пълнеж. Той може да бъде от пух или от изкуствени кухи влакна. Основния недостатък на пухът е че ако се намокри неговите изолационни качества рязко намаляват, за разлика от пълнежа с кухи влакна (това трябва да се има в предвид и при избора на спални чували). За сметка но това, изделията от пух са изключително леки и компактни.
 • Като последен пласт, при необходимост трябва да се предвиди тънка дреха която да е водонепроницаема и ветроупорна.

Разбира се в зависимост от сезона и климата пластовете дрехи могат да бъдат повече или по-малко.
Панталоните е добре да са ветроупорни, леки и бързосъхнещи. Наличието на допълнителни странични джобове е също удобство. При преходи в планини и богати на растителност райони е за предпочитане да се носят дълги панталони дори и при топло време, за да се предпазите от различните видове тръни и коприва.
При зимни условия е задължително якето да има плътна дебела качулка която да може да покрива шапката ви и долната част на лицето. Ръкавите трябва да покриват дланите и да имат пристягащи връзки или ластици за китките. Освен това якето трябва да е достатъчно голям размер, за да може да се облече върху няколко пласта от дрехи. Връхното яке трябва да покрива таза и да може да се пристяга в кръста и в долния си край.
Доказано е че голяма част от загубата на топлина може да стане чрез главата, така че е добре да се носи нещо на нея. Шапките при зимни условия трябва да са достатъчно дълги за да покриват ушите. През лятото носенето на шапка също е задължително за предпазване от слънчев удар.

За обувките и чорапите:

 • Обувките за преход трябва да са: кожени, с нисък ток, обхващащи кокалчетата на глезена, с груб и едър грайфер. Обувки от типа на маратонки, сандали или дамски боти с висок ток са крайно неподходящи за преход. Желателно е обувките предварително да се напръскат с импрегниращ спрей.
 • Обувките ви трябва да бъдат такъв номер, който да ви позволява да носите дебели термо чорапи, като краката не трябва да са прекалено стегнати или прекалено свободни. И в двата случая това е предпоставка за образуване на рани, а при много тясна обувка има опасност и от измръзване.
 • Повечето съвременни туристически обувки имат дишаща мембрана, която намалява изпотяването на краката. Мембраните биват с различни качества и експлоатационни характиристики, което се отразява пряко върху цената на обувките. Дори и при най-скъпите обувки обаче, след време мембраната започва да се разрушава и се налага допълнителна импрегнация. Тя трябва да става само с препарати, специално предназначени за дишащи мембрани.
 • За изпотяването на крака в обувката, освен добрата мембрана, голямо значение има и вида на чорапите които обуваме - те също трябва да пропускат влагата, а не да я попиват. Ако си сложим дебели памучни чорапи, краката ни биха се изпотили дори и в най-скъпата мембранна обувка. Едни от най-подходящите за туризъм чорапи са от финна Мерино вълна (продават се в специализираните туристически магазини), но дори обикновенните вълнени чорапи също биха свършили чудесна работа. Освен това вълненият плат остава мек, дори и като се намокри (за разлика от памука), което намалява възможността за образуване на рани по краката.
 • Чорапите, които са твърде стегнати, ще затруднят и намалят циркулацията и пласта топъл въздух, който е между тях, както и могат да затруднят кръвообращението на ходилата – това може да доведе до измръзване на краката.
 • Винаги носете резервен чифт чорапи.
 • Ако се намокрят, натъпчете обувките с вестници и ги изсушете на топло и проветриво място, но не на пряка топлина, защото тя ще изпече и повреди материята.
 • През зимата натъркайте със силикон или восък връзките на обувките, за да ги предпазите от замръзване, ако се намокрят.
 • Винаги носете резервни връзки.
 • Желателно е да носите допълнително някакъв вид резервни обувки (джапанки, сандали, маратонки), които да може да обуете след края на прехода. Тъй като те няма да са предназначени за дълго ходене, основното изискване към тях е да са ЛЕКИ.

За раницата:

Съществуват различни размери раници чийто обем варира от 20 до 100 литра. По принцип най-добрия вариант е размера да отговаря на конкретната нужда, но тъй като не всеки може да си позволи да има 3,4 раници с различни размери, често се налага правенето на компромиси. Големите раници имат някои предимства – могат да поберат както много така и малко багаж, без това да се отрази съществено на комфорта при носене, а също така и лека, но обемиста екипировка. От друга страна при наличие на достатъчно място много хора се изкушават да натъпчат раницата до „оптималния” размер, като осъзнават грешката си в повечето случаи твърде късно. Между необходимото и излишното количество багаж съществува една тънка разграничителна линия, която трябва да се научим да разпознаваме.

Ето някои правила и особености при избора на раница и носене на товар:

 • Страничните джобове осигуряват бърз достъп до вещи, които често се използват по време на преход. От друга страна ако те са неподвижно зашити за раниците понякога пречат при придвижване. Също така тези модели раници обикновенно нямат странични каишки за пристягане на багажа и балансиране на тежеста, както и достатъчно място за закрепване на раницата на допълнителна екипировка (ски, снегоходки, щеки, лавинна лопата, бивачна екипировка и др.). В такъв случай по-добрия вариант е раницата да бъде със странични каишки, а ако държите на джобове може да си сложите подвижни, които се продават отделно и могат да се свалят когато не са ви необходими.
 • Големите и разширяващи се капаци са удобни и позволяват вариране на височината и обема на раницата.
 • Важно е раницата да е проектирана така че върху циповете да няма голямо натоварване, а те самите да бъдат подсигурени от допълнителни закопчалки.
 • Стремете се товарът да бъде максимално лек като внимавате за всеки грам от теглото. МАКСИМАЛНАТА ТЕЖЕСТ ЗА ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е 25% ОТ СОБСТВЕНОТО МУ ТЕГЛО.
 • Нагласете раницата си така че да прилепва плътно по гърба ви, но да не затруднява кръвообращението на ръцете. Най-тежката част от екипировката трябва да е на височината на раменете, а най-отдолу може да разположите резервните дрехи които няма да използвате по време на прехода. Ръбовете от твърди предмети не трябва да бъдат на страната, която опира в гърба.
 • Ако завали дъжд може да се намокрите, но екипировката в раницата трябва да остане суха. Застраховайте се като поставите всички предмети в найлонови торби (никоя раница не е 100% водонепроницаема).

За провизиите:

 • Носете предимно лека дехидратирана храна, богата на калории, протеини и с висока степен на витаминозност. Много храни предназначени за пътуване са в запечатани пакетчета и всичко, което трябва да направите е да ги изсипите във вряща вода и след няколко минути имате топло и хранително ястие.
 • Избягвайте консервите. Те са тежки, обемисти и неудобни за носене.
 • При подготовката за пътуването внимателно разчетете броя на храненията и количеството храна което ще ви е необходимо. За улеснение може да си подготвите и отделни порции.
 • Освен основната част провизии в раницата, винаги носете отделно извън нея (например в джобовете), малко пакетче от енергийна храна – шоколад, стафиди или пакетче ядки. Тя трябва да ви поддържа 24 часа ако настъпи непредвидена екстремна ситуация.
 • Носете вода в пластмасова или алуминиева бутилка. Тъй като водата в планините е твърде бедна на соли и минерали, може да поставите няколко разтворими витамина в бутилката за да утолявате по-добре жаждата си.

Още екипировка:

Наред с основната екипировка е желателно да имате и някои други ценни предмети, които биха ви спестили известни неудобства по време на пътуване в планината (не разчитайте че вашите спътници ще ги имат):

 • Нож – добре наточен (размера е по личен избор);
 • Фенерче или челник (за предпочитане със светодиоди);
 • Качествени слънчеви очила и слънцезащитен крем;
 • Ластичен бинт, левкопласт, витамини, лекарства от първа необходимост;
 • Гети (калци) – това са специални водонепроницаеми “ръкави” с ластици за пристягане в двата края. Слагат се на краката върху панталона за преход и върху обувката, като предпазват от влизане на сняг и кал в обувките.
 • Метално канче и примус за приготвяне на чай и бульони;
 • Дъждобрани – за човека и раницата;
 • Компас или джи пи ес (препоръчително е също да можете да боравите с тях);
 • Кибрит в непромокаема опаковка (празните кутийки от разтворим аспирин са много подходящи);
 • През зимният сезон наличието на пикел, котки и снегоходки (или ски с колани за ходене) е задължително;

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net