ПРЕЗ ХИМАЛАИТЕ И ИНДИЯ НА КОЛЕЛО

<< Назад
Списание Върхове | Добавена на 23.02.2014

Данило Калегари – италиански планинар и велосипедист осъществи вълнуващо 153-дневно пътешествие, пресичайки цяла Индия от 8-хилядниците на Хималаите до брега на Индийския океан. По време на пътуването си Калегари остави за малко велосипеда, за да стигне соло до 7150м на Шиша Пангма (8013м). Интервю на www.explorersweb.com

Разкажи повече за изкачването на Шиша Пангма? Защо не стигна връхната точка?

Изкачвах се соло, в алпийски стил, без носачи, гидове, фиксирани въжета или кислородна бутилка. Никой не носеше екипировката ми в планината. Изграждах сам височинните си лагери и направих 5 опита да достигна върха. Времето беше хубаво до преди последния ми опит. От Лагер 2 на около 7000 м, изкачих още 150 м към Лагер 3 за да проверя снежните условия и възможността за изкачване. Дебела покривка сняг беше покрила пътеката, затова се върнах в Базовия лагер.

Въпреки че нямаше промяна във времето през следващите няколко дни, реших да направя нов опит. Тръгвайки от Базов лагер, достигнах Лагер 1 по тъмно. Рано сутринта бях на Лагер 2, но след няколко часа изкачване взех трудното решение да се върна, заради лавините и високия риск от скрити пукнатини. Решението не беше лесно, но когато планината ти казва: "не, сега не е моментът за изкачване", ти трябва да се съобразиш. Така останах 40 дни в планината, достигайки 7150м.

От Тибет как достигна Катманду (столицата на Непал – б.р.) на велосипед?

От Базовия лагер, автомобилът на непалската трекинг агенция ме откара в Катманду. Бях забравил паспорта си в Лагер 2, затова се наложи да кандидатствам за нов паспорт и виза за Непал и Индия. Това ме принуди да остана в Катманду още 20 дни. От там, тръгнах сам с велосипеда през Непал към Северозападна Индия.

Как пресече пустинята Тар с колело?

Пресякох я от изток на запад, като стигнах близо до границата с Пакистан. Следвах дълбоки, пясъчни пътеки, достигайки почти откъснат район. Температурата на моменти достигаше 49°C и трябваше да се ориентирам по лоши карти, GPS и компас. От там карах на юг през цяла Индия, достигайки най-южната й точка при гр.Канякумари. Направих пълно пресичане на тази страна от Катманду, разчитайки само на собствените си сили.

Какви бяха предизвикателствата при карането по западния бряг на Индия?

Исках да стигна до края и да финиширам това дълго пътешествие. Пресякох хълмовете Конкан, район с много опасна и гъста джунгла с разнообразна фауна. Имаше дълги участъци в непрекъснато каране нагоре-надолу, висока влажност на въздуха и температура, никога не падаща под 40°C. Всичко това ме изморяваше, но по мое мнение, беше най-интересната част от пътешествието.
Последните километри бяха най-емоционални от всичко. Започнах да усещам и виждам края на пътуването, което продължи 153 дни. Достигайки най-високия хълм на Канякумарии виждайки безкрайния океан, това ме остави безмълвен. Бях прекарал 74 дни на моя велосипед, преминавайки 4877км.

Данило Калегаривече е в дома си в Италия. След няколко дни ще започне да тренира за екстремния си проект Africa Extreme 2014. През септември той планира да пътува за Танзания,да преплува 50 км в океана, да бяга 700км до базовия лагер на Килиманджаро и да се опита да изкачи върха без почивка и да се върне веднага в лагера.

 

Danilo Callegari    Danilo Callegari - trip

Danilo Callegari    Danilo Callegari

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net