НАЙ-ОПАСНИТЕ ПЛАЖОВЕ В СВЕТА

<< Назад
| Добавена на 04.01.2014

Американското списание FORBES е съставило списък на плажовете в света, където се срещат най-много акули.

Като цяло, в моретата и океаните на нашата планета живеят около 500 вида хищници, но повечето от тях не са опасни за хората. Въпреки това в местата където акулите са разпространени, често стават трагични инциденти. Кои са най-опасните плажове показва ISAF (International Shark Attack File). В международния регистър за нападение на акули, са описани всички известни случаи през последните 500 години. Въпреки че атаките на акулите винаги предизвикват ужас и привличат вниманието, трябва да отбележим, че вероятността да те нападне акула е по-малка отколкото да те удари мълния.

Плажове с най-много акули:

Австралия – Брисбейн
Крайбрежните води на Австралия са пълни с акули от всички видове. Повечето нападения се случват на източния бряг, но смъртните случаи са повече на юг. Нито един от плажовете не е напълно безопасен.

Флорида – New Smyma Beach
Чудесния климат и пясъчните плажове по крайбрежието на флорида привличат не само туристи. Акулите тук се чувстват също доста комфортно. Истината е че те понякога се бъркат от къпещите се с обикновенни риби.

Калифорния – Bolinas Beach
Морето на север от Сан Франциско гъмжи от тюлени, а следователно и от акули. Плажът Bolinas се намира в центъра на така наречения “червен” триъгълник. Област където има много бели акули.

Хавайския остров – Оаху
Според ISAF, остров Оаху заема второ място на Хаваите по брой нападения от акули.

Оаху

 

МауиХавайските острови – Кахана и западен Мауи
По данни на ISAF от началото на 1882 година на Хаваите е имало 100 случая на нападение на хора от акули, 33 от които на остров Мауи.

 

ЮАР – залива Коси Бей
В залива Коси Бей се сливат няколко езера и заедно се вливат в морето. В търсене на улов морските акули доплуват до богатите на риба сладководни реки и езера.

 

ЮАР – Гансбааи (Улицата на акулите)
Така наречената “Улица на акулите” е тесен проток между два острова в морето до град Гансбааи, източно от Кейптаун . Тук обитава една от най-големите в света популации от бели акули.

ЮАР – Умланга Рокс, Квазулу-Натал
В любимия на туристите южно - африкански курорт Умланга Рокс, за защита на почиващите от акули през шестдесетте години на миналия век бяха изградени подводни мрежи.

Бахамски острови – Grand Bachama
На този остров от 1749 година е имало само четири нападения от акули, но тук се намира така наречения “Тигров плаж “ – място с много акули.

Бразилия – Ресифе
Със своите богати на риба коралови рифове, град Ресифе на северния бряг на Бразилия, привлича търсещите храна акули. По данни на ISAF в щата Пернамбуко, където се намира града, стават най-много нападения от цяла Южна Америка.

 

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net