ИЗБОР НА ПАЛАТКА

<< Назад
Адвенчър БГ | Добавена на 01.06.2009

Някои основни моменти при избора на компактна преносима палатка за летния сезон.

 • Изберете максимално лека палатка. Една двуместна палатка за летния с езон не трябва да надхвърля 2,5 кг. защото се предполага че ще я носите на гърба си. Моята тежи 1,8 кг. и въпреки това заема значителна част от общия ми товар.
 • Ако ще я ползвате често, добре е да инвестирате малко повече пари за да се снабдите с качествена маркова палатка. Тя със сигурност няма да пропуска вода и ще е направена много по здраво. Инвестицията ще си я възвърнете бързо като се имат в предвид сегашните цени за нощувка в хижите.
 • Ако все пак неможете да отделите много средства, съществува и резервен вариант – купете си обикновенна евтина палатка, но леко я  „тунинговайте” за да ви върши работа. В големите хипермаркети като Метро се предлагат модели за 30-40 лв., а ако хванете някоя промоция ще ви излезе и още по евтино. (моята я взех за 25 лв. и досега ми е спестила поне няколкостотин лв. от нощувки по хижи). Като избирате евтина палатка е желателно да и проверите обстойно шевовете и циповете за дефекти. Ако неможете да го направите в магазина, то си запазете бончето и я проверете веднага след като се приберете, за да успеете да я рекламирате незабавно. Тези палатки имат една важна особеност – ако ви завали дъжд ще ви е все едно дали сте вътре или извън нея. За целта трябва да се отделят още 10-15 лв. за да се направи годна за ползване при дъждовно време. Първото което трябва да се предприеме е уплътняване на всички шевове по стените за да станат водоустойчиви (от там най-много ще ви капе). Аз използах едно лепило от серията на „Бизон”, което ми се стори подходящо, но вие може да намерите и по-добър вариант. Важното е лепилото или силикона да са еластични и подходящи за такива материи. Второто нещо е да напръскате всички стени от външната част с импрегниращ водоустойчив спрей (потърсете за такъв в специализираните магазини за екипировка, а в краен случай може да използвате и подобен спрей за обувки, но задължително прочетете упътването за експлоатация преди да го изпробвате върху палатката). След тези процедури може да разчитате че и най-силния порой няма да ви удави докато спите.
 • Подходящото разположението на входа на палатката не е от първостепенно значение, но би довело до по-голямо удобство при ползването. Изберете палатка с вход който е еднакво достъпен от всички места вътре в нея. Така няма да се налага да се прескачате при излизане ако не сте сами.
 • Място за багаж и готвене. Палатката трябва да е достатъчно голяма за да може да приберете целия багаж и екипировка, а при лошо време вероятно ще ви се наложи и да приготвите храната си в нея.
 • По-скъпите модели палатки обикновенно са двупластови. Основното преимущество при тях е липсата на конденз по вътрешните стени (той остава под външния пласт). Освен това при дъжд, въпреки добрата импрегнация стените на еднослойната палатка не трябва да се допират от вътрешната страна. В противен случай на това място е възможно да прокапе. При двуслойните палатки, външните стени са до голяма степен изолирани от допир. Обикновенно недостатък при тях се явява по-голямото им тегло.
 • Форма. В последните години почити всички модели преносими палатки са от типа „иглу” или подобни разновидности. Те успешно изместиха традиционните „триъгълни” палатки поради редица преимущества:
  1. Сглобяват се значително по-лесно и бързо.
  2. Предлагат повече пространство и комфорт.
  3. Устойчивостта им към силен вятър е много по-добра. Това зависи също и от съотношението между лицето на основата и височината на купола, както и от вида на рейките (алуминиевите са по стабилни и не се огъват).

И накрая нещо много важно: Никога не прибирайте палатката за дълго съхранение ако не е идеално суха. Ако времето е влажно и се налага да тръгвате, приберете я така, но при първа възможност я разпънете за да изсъхне. В противен случай, следващия път когато ви потрябва няма да я откриете в същото състояние.

И така, след като палатката е налице, остава да започнем да я използваме максимално често smiley.

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net