ГРЕНЛАНДИЯ - ЗЕЛЕНИЯ ОСТРОВ

<< Назад
| Добавена на 05.01.2014

Най-големият остров на планетата може да стане райско място. 

Названието Гренландия се превежда като “зелена страна”. Така са я наричали викингите, обитаващи Гренландия хилядолетие назад, заради умерения климат и отличните пасища за стадата си.  

Изглежда че днес колелото на времето се завърта към миналото – ледът покриващ Гренландия се топи все по-бързо. Снимки направени от НАСА показват, че през последните години топенето на ледовете по всички южни склонове на острова е по-голямо, а количеството топли дни през годината е с един месец повече от обикновено. Любопитното е че историци и климатолози спорят по между си. Може ли Гренландия да се превърне отново в цветущ остров? Ако първите цитират антропогенния и техногенния характер за повишение на температурите на острова в последните години, то вторите твърдят, че процесът е периодичен и се е повтарял и по-рано.

Има хипотеза, че вълните на глобално затопляне се повтарят през около 1-1,5 хиляди години. Що се отнася до Гренландия, преди 1 хилядолетие е била мореплавателна база на викингите. За Норвежките войни този остров е открил знаменития конунг Ерик Червения и именно Гренландия по всяка вероятност е била спирка по пътя за Америка на неговия син Лейф Щастливия. Колонията на викингите не е просъществувала дълго защото в следващите векове климатът на Гренландия е станал по-негостоприемен, а голяма част от острова се е покрила с лед. Последното писмено свидетелство от Викингските заселници е документирана сватба през 1408 г. в църквата Хвалсей, чийто останки и днес могат да се видят на острова.

Глобалното затопляне е много сложен процес, като причини за това са много фактори, разказва професора от Института по глобален климат и екология Росгидромета и РАН, Георгий Груза. В последното столетие значителна роля играят техногенните фактори. Що се касае за периодичното изменение на климата за което става дума, то е напълно възможно. Това е теория която има право на съществуване, но това вече е въпрос на историците. Топенето на ледовете на Гренландия се отразява не само на природните условия на острова, но и върху климата на цялата планета. Марко Тедеско, изследовател от обединения център за земната технология в центъра за космически полети на НАСА, твърди че най-важният показател е започването на топенето на ледовете по височини, където по-рано не е съществувало – на 2,8 км. над морското равнище във високопланинските области на острова.

Многовековните шапки от лед и сняг отразяват значителна част от слънчевите лъчи достигащи тази ширина. При тяхното периодично топене количеството топлина доставена по въздуха над острова и разпространяваща се по цялата атмосфера над земята може да нарасне до четири пъти. Разтапящите се ледници увеличават нивото на световния океан, което още повече засилва климатичните процеси по бреговете на Гренландия. Така през следващите години, може би ни предстои да разберем какви тайни крие гигансткия остров под дебелите си ледове.

 

Гренландия - зеления остров

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
Реклама в AdventureBG.net