ВОДОПАДИТЕ ПО ТЪЖАНСКОТО ЖДРЕЛО

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TSPL23
Нощувки: 3
Дневни преходи: 5-8 часа
Техн. трудност: средна
Такса: 95 лв.
КОД: TSPL23 Нощувки: 3
Дневни преходи: 5-8 часа Техн. трудност: средна Такса: 95 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Място на провеждане: Централен Балкан
Тръгване от: с. Тъжа

Тъжанското ждрело е див и живописен пролом на р. Тъжа (приток на р. Тунджа) и обхваща източните части на Старопланинския резерват Джендема. Заключено между масивите на двата най-високи върха на Балкана - Ботев и Голям Кадемлия то се явява естествен водосбор на внушутелни планински потоци, водещи началото си от подножието на върховете. Заради недокосната природа, вековните гори и непристъпни скалисти склонове тук е домът на много застрашени животински видове. От тук минава и най-високия (неасфалтиран) Старопланински проход - Русалийския, свързващ с. Тъжа от юг с гр. Априлци от север. Стъпвайки по тези земи ние ще станем част от уникалния свят на ждрелото - съвкупност от неповторима природа и древна история, белязана от величественото тракийско светилище Паунов Камък.

Програма:

 

1 ден: с. Тъжа - х. Русалка

Събиране на групата в с. Тъжа (до селото има жп гара и автобуси от гр. Казанлък). Удобно е също да се пътува и с личен автомобил, който може да се остави на охраняем паркинг в селото (5 лв.). Преход до хижа Русалка по планинска пътека и път, свободно време, разходки в околността.
Нощувка в хижа Русалка.
Общ преход до хижата - около 3 часа.

2 ден: х. Русалка - екомаршрут Бабско пръскало - х. Мандрата

Маршрутът в началото на този ден ще продължи да следва каменистия планински път за Русалийски проход. Не след дълго ще пресечем трасето на Римски друм, който в миналото е прехвърлял планината през масива Триглав. Тук ще напуснем съвременния път и ще започнем изкачване през гората по Светешки рид, за да се включим към изградения (също в миналото;) екомаршрут Бабско пръскало. Излизайки над гората ще се разкрие необятната панорама на ждрелото, а в далечината ще се забележат Петкановите водопади.
Преминавайки в края на екомаршрута през хижа Равна, след няколко часа отново ще се включим в каменния път, а вървейки по него не след дълго ще се озовем в подножието на голям водопад - Кадемлийското пръскало (72 м.). След задължителна фото-почивка ще продължим по пътя и след около 1,30 ч. ще достигнем уютната хижа, където ще ни очаква горещия хижарски чай и топла супа. През останалата част от деня може да организираме лъчов преход (с желаещите от групата) до легендарният връх Марагидик (Русалка), от който се открива невероятна панорама към Северен Джендем и гр. Априлци.
Нощувка в хижа Мандрата.
Общ преход за деня: 5-6 часа, без изкачването до връх Марагидик.

3 ден: х. Мандрата - Пенчово пръскало

През днешният ден ни предстои да достигнем до Пенчовото пръскало (54 м.) и вр. Малка Козя стена. До тези места няма маркирани туристически пътеки и движението ни ще става съобразно особеностите на релефа. Преди тръгване ще оставим излишния багаж в хижата (в която ще се върнем отново вечерта), вземайки само необходимата за деня екипировка.
В началото е необходимо да се изкачим до вр. Русалиите (1894 м.), който ще е и най-високата точка за деня. Следва един много приятен траверс по снижаващото се било към вр. Малка Козя стена (1708 м.), от който се откриват шеметни гледки към цялото Тъжанско ждрело и масива Триглав. От тук предстои да се спуснем в малка долина до Пенчовото пръскало (54 м.) след което ще се разходим още малко на юг, наслаждавайки се на дивите пейзажи по ждрелото. 
Връщане и нощувка в хижа Мандрата.
Общ преход за деня: около 8 часа.

4 ден: х. Мандрата - с. Тъжа

Поемаме по обратния път към с. Тъжа покрай Кадемлийското пръскало. Достигайки отново до Римския път (преди х. Русалка), ще поемем по нов маршрут към селото, който се движи непосредствено по линията на ждрелото. Така ще можем да посетим руините на античната крепост Паунов камък, както и да се насладим на панорамите на  ждрелото в долната му (и най-висока) част.
Отпътуване от с. Тъжа.
Общ преход за деня: около 8 ч.

Акценти:

 


Задължителна екипировка:

 • Подходяща туристическа раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран или непромокаеми дрехи (вкл. покривало за раницата);
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (мембрана);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Челник или фенерче за осветление;
 • Щеки за ходене (препоръчително);
 • Подробен препоръчителен списък с екипировка ..>>

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 3 нощувки - х. Русалка и х. Мандрата;
 • Планинска здравна застраховка; 

Допълнителни разходи:

 • Транспорт до с. Тъжа за отиване и връщане - може да се комбинираме с лични автомобили или да се ползва БДЖ;
 • Храна - носи се в раниците (поне една част), като преди тръгване ще се уточни и какво ще може да ни сготвят по хижите.

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...хигиената е враг на туриста ... при това враг №1...
Реклама в AdventureBG.net