ВОДОПАДИТЕ ПО ТЪЖАНСКОТО ЖДРЕЛО

Организира: Адвенчър БГ
Дата: 24 - 27 Май 2018
(потвърдена дата с ограничени места)
КОД: TSPL23
Нощувки: 3
Дневни преходи: 5-8 часа
Техн. трудност: средна
Такса: 105 лв.
КОД: TSPL23 Нощувки: 3
Дневни преходи: 5-8 часа Техн. трудност: средна Такса: 105 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Място на провеждане: Централен Балкан
Тръгване от: с. Тъжа

Тъжанското ждрело е див и живописен пролом на р. Тъжа (приток на р. Тунджа) и обхваща източните части на Старопланинския резерват Джендема. Заключено между масивите на двата най-високи върха на Балкана - Ботев и Голям Кадемлия то се явява естествен водосбор на внушутелни планински потоци, водещи началото си от подножието на върховете. Заради недокосната природа, вековните гори и непристъпни скалисти склонове тук е домът на много застрашени животински видове. От тук минава и най-високия (неасфалтиран) Старопланински проход - Русалийския, свързващ с. Тъжа от юг с гр. Априлци от север. Стъпвайки по тези земи ние ще станем част от уникалния свят на ждрелото - съвкупност от неповторима природа и древна история, белязана от величественото тракийско светилище Паунов Камък.

Програма:

 

1 ден: с. Тъжа - х. Русалка

Събиране на групата на жп гара с. Тъжа. Комбинираме се в наличните автомобили и се придвижваме с тях до ВЕЦ Тъжа, където ги оставяме и се подготвяме за прехода. Изкачването днес ще ни предложи невероятни панорамни гледки към най-вискота и впечатляваща част от Тъжанското ждрело. Ще преминем покрай скалните игли Иванчов камък и Паунов камък (тракийска крепост-светилище).
Нощувка в хижа Русалка.
Общ преход за деня: около 4-5 часа.

2 ден: х. Русалка - екомаршрут Бабско пръскало - х. Мандрата

Маршрутът в началото на този ден ще продължи да следва каменистия планински път за Русалийски проход. Не след дълго ще пресечем трасето на Римски друм, който в миналото е прехвърлял планината през масива Триглав. Тук ще напуснем съвременния път и ще започнем изкачване през гората по Светешки рид, за да се включим към изградения (също в миналото;) екомаршрут Бабско пръскало. Излизайки над гората ще се разкрие необятната панорама на ждрелото, а в далечината ще се забележат Петкановите водопади.
Преминавайки в края на екомаршрута през хижа Равна, след няколко часа отново ще се включим в каменния път, а вървейки по него не след дълго ще се озовем в подножието на голям водопад - Кадемлийското пръскало (72 м.). След задължителна фото-почивка ще продължим по пътя и след около 1,30 ч. ще достигнем уютната хижа, където ще ни очаква горещия хижарски чай и топла супа. Почивка и свободно време.
Нощувка в хижа Мандрата.
Общ преход за деня: 5-6 часа.

3 ден: х. Мандрата - Пенчово пръскало - м. Паниците

През днешният ден ни предстои да достигнем до Пенчовото пръскало (54 м.) и вр. Малка Козя стена. До тези места няма маркирани туристически пътеки и движението ни ще става съобразно особеностите на релефа. В началото е необходимо да се изкачим до вр. Русалиите (1894 м.), който ще е и най-високата точка за деня. Следва един много приятен траверс по снижаващото се било към вр. Малка Козя стена (1708 м.), от който се откриват шеметни гледки към цялото Тъжанско ждрело и масива Триглав. От тук предстои да се спуснем в малка долина до Пенчовото пръскало (54 м.) след което ще продължим на юг към м. Паниците, наслаждавайки се на дивите пейзажи по ждрелото. 
Нощувка във вила Мечкарев.
Общ преход за деня: около 8 часа.

4 ден: м. Паниците - с. Тъжа

Сутринта - по желание разходка без багаж до Калоферски манастир и екомаршрут Бяла река. Следобед - преход по коларски път до ВЕЦ с. Тъжа и отпътуване (ако има участници пътуващи с влак, може ако желаят да пропуснат прехода до колите и да слязат по асфалтов път директно до гр. Калофер).
Отпътуване от с. Тъжа.
Общ преход за деня: около 6-7 ч.

Акценти:


Задължителна екипировка:

 • Подходяща туристическа раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран или непромокаеми дрехи (вкл. покривало за раницата);
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (мембрана);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Челник или фенерче за осветление;
 • Щеки за ходене (препоръчително);
 • Подробен препоръчителен списък с екипировка ..>>

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 2 нощувки в хижи, 1 нощувка в къща за гости;
 • Планинска здравна застраховка; 

Допълнителни разходи:

 • Транспорт - лични автомобили или влак до с. Тъжа. Клубът може да осигури транспорта на част от групата тръгваща от гр. Варна (до 6 човека на цена между 25 и 40 лв. в зависимост от броя пътуващи), както и да съдейства за разпределянето на места по други автомобили за споделено пътуване;
 • Храна - собствена по време на преходите и на свободна консумация в местата за настаняване; 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в хижата и в гробищата винаги има места...
Реклама в AdventureBG.net