ВОДОПАДИТЕ КРАЙ СЕЛО ВЕСЕЛИНОВО

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TVAR07
Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: 45 лв.
КОД: TVAR07 Нощувки: 0
Дневни преходи: 6-8 часа Техн. трудност: ниска/средна Такса: 45 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: Върбишка планина
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна), 8:30 ч. сутринта. Транспорт с автобус до с. Веселиново (разположено на 10 км. южно от гр. Смядово), начало на пешеходния преход. 

В тази част на Стара планина, само на няколко километра от родното село на Желю Желев, се намират няколко впечатляващи забележителности, които ще са цел на нашия поход. Това са двата водопада - Голям и Малък скок (разположени на планински приток на Брестова река), пещерата Сарая и природната забележителност Софрата (светилище от епохата на Траките). До тях ще достигнем основно по каменист коларски път, който в първите си няколко километра, до навлизане в планинската част, преминава през селскостопанските площи край селото. Макар маршрутът в своето начало да изглежда леко отегчителен, още с навлизането в прохладната планинска гора ще изпитаме тръпката на въодушевлението от срещата с първия водопад - Големия Скок. Малка пътечка в страни от пътя за 10 мин. ще ни отведе до подножието на 50 метровата водна феерия, спускаща се от скалите. Тук ще направим първата по-голяма почивка, за да може да се насладим по-продължително на тази природна приказка. Самият водопад всъщност е разделен на два пада, образувани от отделни потоци чиито водослив се явява в подножието на огромната скала.
След връщане на главния път не след дълго ще стигнем до ново отклонение за втория веселиновски водопад - Малкия Скок, разположен в по-горната част на единия от потоците. Красивите природни картини и тук ще ни накарат да направим кратки фото почивки.
Продължавайки навътре в планината, сред прохладата на горските сенки, след около час ще достигнем открита поляна с беседки и маси, където ще може похапнем и отдъхнем. В близост до мястото има и чешма от която ще попълним водните си запаси. До последната забележиетлност - Софрата (името подсказва че тук ще направим пикника), ще достигнем за около 20 мин. по горска пътечка. Тя представлява огромна плоска скала намираща се сред самата гора и по този начин изглеждаща леко неестествено. Върху нея си личат изкуствено изсечените канали и отвори, чието предназначение в древността може би ще остане завинаги в тайна.
За връщане ще използваме обходен маршрут по пресечен терен през гората, който ще ни предостави допълнителни емоции и страхотни панорами към планинските простори. Накрая ще се спуснем в приказно красивата долина на пещерата Сарая, която изобилства от малки водопадчета и водни каскади, за да излезем отново на коларския път и да се отправим към автобуса.

Общ преход за деня: около 7 часа.


Задължителна екипировка:

  • Подходяща раница;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет според сезона;
  • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

  • Планински водач;
  • Транспорт с автобус: от и до гр. Варна;

Необходими документи:

  • Документ за самоличност;
  • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
  • Документ за внесена такса;
Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...хигиената е враг на туриста ... при това враг №1...
Реклама в AdventureBG.net