ВИЕТНАМ – ХАНОЙ, СЕВЕРНИТЕ ПЛАНИНИ И ХАЛОНГ

 

Изкачване на най-високия връх във Виетнам и на Индокитайския полуостров – Фан Кси Пан 3143 м. С джонка в залива Халонг. Столицата Ханой.

снимки: G.Patignet

Силни страни и акценти в това пътуване :

•    Разходки пеша в откривателство на селцата на етническите малцинства на Са Па
•    Разнообразие от красиви пейзажи
•    Срещи с местните етноси, отличаващи се със своите великолепни носии
•    Шарения пазар на Бак Ха
•    Изкачване на планината Фан Кси Пан
•    Прекосяване на забележителните терасовидно разположени оризови полета
•    Разглеждане на Стария квартал на Ханой
•    Разходка с корабче в магическия залив на Халонг

 

Програма:

 

Дни 1 – 2     София – Ханой (хотел)
Полет от София до Ханой с прехвърляне в Париж или Лондон и Хонконг. Пристигане в Ханой на следващия ден. Посрещане на летището в Ханой от нашия местен екип там (водач и шофьор) и трансфер до града. Настаняване в хотела след 14:00. Свободно време за почивка и освежаване след продължителното пътуване. Вечеря за добре дошли в местен ресторант. Нощувка в хотел.

Ден 3        Ханой – Лао Кай (нощен влак)
Ден за откривателство и разглеждане на столицата, изпълнена с една вечна грация. Ще започнем с посещение на Етнографския музей*, който събира и показва традиционните носии, предмети от бита, музикални инструменти и някои от жилищата на различните етнически групи населяващи Виетнам (54 етноса!). После ще посетим Храма на Литературата, наричан „първия университет на Виетнам” и Пагодата Тран Куок основана през 5ти век. Разглеждане на Пагодата Нгок Сон, намираща се на брега на езерото Хоан Кием. Една разходка пеша в старите квартали на Ханой ще ни позволи най-добре да разберем и възприемем местния живот. Вечеря в местен ресторант. После, трансфер до гарата на Ханой, за да вземем нощния влак за Лао Кай. Нощувка във влака в спални вагони.

* Етнографския музей е отворен всеки ден, без  понеделник

Ден 4        Лао Кай – Бак Ха – Сапа (хотел)
Пристигане на гарата в Лао Кай рано сутринта. Посрещане и закуска в местен ресторант. Следва, трансфер до Бак Ха. Както всяка неделя, малкия градец Бак Ха се събужда в една поквара от цветове и парфюми. Ние ще открием неговия твърде оживен пазар* доминиран от червеното, цвета на роклите на жените от пъстрия Х`Монг. После, не направим една супер екскурзия със сампан по реката Сонг Чай (Светлата река) преминавайки през карстовите ждрела и през селцата Тай. След това, тръгваме за Сапа. Настаняване в хотел. Вечеря в местен ресторант. Подготовка за преходите в следващите дни. Нощувка в хотел.

* Пазара в Бак Ха се провежда само в неделни дни

Ден 5        Сапа – Кат Кат – Фан Кси Пан – 2100 м (бивак)
Начало на покоряването на Фан Кси Пан. Прехода започва със слизане от Сапа по пътя водещ до селцето Кат Кат. От пристигането там, можем да срещнем черните хора от етническото малцинство Х`Монг преди да се насочим кам високото. Започваме продължително изкачване по тясна пътека икачвайки и слизайки покрай ферми и ниви от кардамом. След около два часа, пристигаме на около 1700 м н.в., на място предвидено за обедна почивка. Следобяд, продължаваме изкачването през тропическа гора. Накрая, пристигаме на мястото за нашия първи лагер на 2100 м н.в., намиращ се край малък ручей. Нощувка на палатка. 5-6 часа преход за деня.

Ден 6        2100 м н.в. – 2300 м н.в. – 2700 м н.в. (бивак)
Днес ще започнем прехода с леко слизане преди да се насочим отново към високото. Ако имаме късмет можем да видим гигантските пеперуди, които се срещат тук и достигат големина до 25 см. На около 2400 м н.в. тропическата гора отстъпва място на огромни и сочни бамбукови дървета. Преминавайки няколко горски пътеки по сравнително по-лесен терен, ще достигнем мястото предвидено за обяд на около 2500 м н.в. Отпочинали и освежени, ние сме готови за първото по-сериозно предизвикателство : пасаж по един каменист склон, дълъг и стръмен, за да достигнем до около 2700 м н.в., къщето ще бъде нашия базов лагер. От това място, ще можем да се възползваме от панорамната гледка към долината на Сапа. Ще приготвим нашия бивак за следващите нощувки. Тук вятърът е по-силен и когато това се случва през нощта, топлите дрехи са необходими. Нощувка на палатка.  6-7 часа преход.

Ден 7        2700 м – 3000 м – 2600 м – връх Фан Кси Пан – 2900 м н.в. (бивак)
След закуска, ще продължим изкачването през бамбуковата гора. След приблизително 1 час изкачване по доста стръмна пътека ще достигнем зона, където поради по-високата надморска височина могат да виреят единствено тръстиките, билките и цветята. Хубава гледка към Сапа. После, за около час, в прекосяване на бамбукова гора, слизаме малко до около 2600 м н.в. и изкачваме отново до мястото предвидено за обяд на 2800 м. Следобяд, продължаваме с изкачването по един доста труден карстов терен и за още час друга гора от млад бамбук / тръстика. И накрая, ето ни на „Покрива на Индокитай” на 3143 м н.в. Гледка към Китай на север и към веригата Диен Биен Фю и Лаос на запад. Ще останем повече време тук, за да се възползваме от тази необикновена гледка преди слизането. Ще пристигнем до мястото за лагеруване, за нашата последна нощувка на палатка на 2900 м н.в., от другата страна на върха. 7-8 часа преход.

Ден 8        2900 м – 2200 м – 2000 м (Трам Тон Пас) – Сапа (хотел)
Носачите ще демонтират бивачната екипировка и ние ще поемем отново обратния път, по койте се изкачихме, за да се завърнем в Сапа. В късния следобед ще пристигнем в Сапа и ще се възползваме от удобствата в хотела след прекараните нощувки на палатка. 4-5 часа преход.

Ден 9        Сапа – Лао Чай – Ханой (нощен влак)
Разглеждане на селцата Та Ван и Лао Чай доминирани от Червените Дзао. Ще срещнем местните хора и децата облечени с техните пъстри дрехи, които ще ни приветстват топлосърдечно. Трансфер до Лао Чай, за да вземем нощния влак за Ханой. Нощувка в спални вагони (климатизирани и комфортни).

Ден 10    Ханой – Ван Лонг – Там Кок (хотел)
Ранно пристигане на гарата в Ханой, към 5:30. Кратка разходка до пазара на цветята, който започва всяка ранна сутрин. Трансферт до един малък хотел, за да се вземе по един душ и закуска в местен ресторант. После, тръгване за Хоа Лю, където ще пристигнем преди обяд. Обядваме в местен ресторант. Следобяд, разглеждане на Там Кок, наричан още „сухоземния залив Халонг”. Следва една велосипедна разходка в продължение на 2 км, прекосявайки селцето, след което ще се качим на малки гребни лодки, в прекосяване на оризовите плантации, за да открием един зрелищен и необикновен пейзаж. В продължение на този маршрут ще посетим 2 древни храма датиращи от 11ти век, построени от царете Динх и Ле. Нощувка в хотел в Там Кок.

Ден 11    Там Кок – Фат Дием – Нам Динх (стаи за гости при местното население)
Закуска в хотела и тръгване за Фат Дием (28 км от Нинх Бинх) в прекосяване на селцата и оризищата, спирайки се да правим снимки, в разглеждане на местните пазари, църкви…, има доста зрелищни неща, които се случват по дължината на този път. Посещение на католическата катедрала на Фат Дием, построена през 1891 година, забележителен архитектурен ансамбъл. Това е най-голямата постройка, обединила усилията на много хора. Дължината `и е 80 м, широка е 24 м и е висока 18 м. Носещите колони са 48 на брой от желязно дърво, с диаметър 2,40 м всяка. После, микробуса до Кау Ден (Черния мост), откъдето ще продължим с колелета (8 км, 2 часа) до Хай Хау прекосявайки две големи реки с традиционни бакове (каици, големи плоскодънни лодки). Хай Хау е главния град на провинция  Нам Динх. Тук, жителите са много гостоприемни, сърдечни и талантливи в изработването на занаятчийски изделия и предмети, текстил и най-вече в оформянето на бонзай. Обяд при местното население. Следобяд, следваме специалистите, за да се научим да оформяме, подрязваме и отглеждаме бонзай. В продължение, изучаваме медицинските билки и използването на някои от тях, растящи около къщата, за лекуване на болни. После, една разходка с велосипед или пеша в откривателство на селцето. Вечеря и нощувка при местното население.

Ден 12    Нам Динх – Тай Бинх – Халонг
Тръгване за залива Халонг по пътя за Тай Бинх. Пристигане в Бай Чай към обяд. Ще се качим на нашата джонка (не приватизирана) за една обиколка на залива Халонг. Завръщане на нашата джонка, където ни очаква една вкусна храна от морски дарове. Нощувка на борда на кораба, частна каюта.

Ден 13    Халонг – Ханой (хотел)
Отлаване с с малък гребен сампан, за да открием рибарското селище и плаващото начално училище на децата от селото. Прекосяване на развъдник за перлени миди (юитри). Завръщане на пристана, за да обядваме в местен ресторант. Трансфер до Ханой, където ще пристигнем в късния следобед. Вечеря в местен ресторант. Вечерта, ще асистираме на един марионетен спектакъл на вода. Нощувка в хотел.

Дни 14-15    Ханой – София
Свободно време* до трансфера за летището в Ханой. Обратен полет и завръщане на следващия ден в София.

* Стаите в хотела в Ханой са на наше разположени единствено до обяд

——————————————————————————————————————————-

Най-подходящ период за пътуване : От март до ноември

Пътуване : Със самолет, редовен полет София – Ханой – София. С влак от Ханой до Лао Чай и обратно. С микробус или автомобил 4х4 (джип) до началото и от края на пешеходния трек.

* Нощния влак от Ханой до Лао Чай (7-8 часа пътуване) Създаден и управляван от частна компания, този влак е екипиран с всичко необходимо за едно удобно и комфортно пътуване (чисти чаршафи и одеала, малка възглавница, бутилка минерална вода). Купета за 4ма души, добре поддържани и климатизирани. Има тоалетни и мивки във всеки вагон, както и вагон-ресторант на разположение в този влак.

Нощувки:     2 нощувки в спален вагон, в стандартно купе за 4ма
2 нощувки в хотел *** в Ханой,  в стандартна стая за 2ма
2 нощувки в хотел *** в Сапа          - II -
1 нощувка хотел ** в Там Кок         - II -
1 нощувка в стаи за гости в Нам Дин    - II -
1 нощувка в частна джонка в Халонг, в каюта за 2ма със собствени WC
3 нощувки на палатки в планината*

* Бивачната екипировка (палатки, шалтета, спални чували) се предлага на място и използването `и е включено в цената на това пътуване.

Хранения : Пълен пансион (вечеря, закуска и обяд) от закуската Д3 до закуската Д14. Храненията са често в малки местни ресторанти или в местата за настаняване. По време на трекинга, храната се приготвя от нашия готвач. Пикник наобяд.

Група : 4 – 12  души                        ЦЕНА :   1500 Евро / Без полета /

* При група под 10 души, консултирайте се с нас допълнително.

Доплащане за настаняване в индивидуална стая : + 100 Евро (не е възможна индивидуална каюта на борда в залива Халонг)

В цената влизат:

-    Нощувките в хотелите, посочени по горе, в стандартна стая за 2ма с включени закуски
-    Пълен пансион (вечеря, обяд и закуска) от закуската Ден 3 до закуската Ден 14
-    Пътуването от Ханой до Лао Чай и обратно със стандартен влак в спален вагон (в климатизирани купета с легла за 4 души в купе)
-    Комфортен и климатизиран автомобил / микробус и шофьор за местните трансфери, предвидени в програмата.
-    Компетентни местни водачи (френско или английско говорящи)
-    Дипломиран български планински водач.
-    Разходките с лодки и корабче по реката, предвидена в програмата.
-    Носачи, готвач и походна кухня за трекинга до връх Фан Кси Пан.
-    Ползването на палатки, шалтета и по един спален чувал на човек по време на трекинга.
-    Вход за посещаваните музеи и монументи, предвидени в програмата.
-    Разрешително / входна виза за Виетнам.
-    Медицинска застраховка Асистанс.

В цената не влизат:
-    Полет от София до Ханой и обратно.
- Вечерята Д3 и обяда Д14 в Ханой.
- Напитки и разходи от личен характер.
- Бакшиши. В това отношение няма никакво задължение. Всеки е свободен да даде това, което желае. Бакшишите не представляват втора заплата, а просто един жест да се благодари за вниманието, което местния екип ви е оказал по време на пътуването. По принцип се дава между 15 и 20 Евро от участник. Предвидете отделни пликове за водача и за екипа.

Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазва правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да промени маршрута или някои части от програмата.

Важно :  Ще трябва понякога да пренесете вашите неща (багажи) няколкостотин метра. По тази причина всички ваши неща (вещи) ще трябва да бъдат събрани в една раница или сак (не куфари).

 

Още информация и допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в хижата и в гробищата винаги има места...
Реклама в AdventureBG.net