ТРИГРАДСКОТО ЖДРЕЛО

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TROD09
Нощувки: 3
Дневни преходи: 7-8 часа
Техн. трудност: средна
Такса: 110 лв.
КОД: TROD09 Нощувки: 3
Дневни преходи: 7-8 часа Техн. трудност: средна Такса: 110 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходни лъчови преходи
Дестинация: Родопи
Тръгване от: с. Триград

Програма:

 

1 ден: разходка до пещера Дяволското гърло

Пристигане с коли до хижа Триградски скали, настаняване и свободно време (възможно е да се направят предварителни срещи във Варна или Пловдив за съвместно пътуване). Посещение (по желание) на музея на мечката и пещера Дяволското гърло.
Нощувка в хижа Триградски скали.
Общ преход за деня - кратки разходки.

2 ден: х. Триградски скали - вр. Св. Илия (Орлово око) - Ягодинска пещера

Маршрутът за днес ще ни отведе до съседното и най-дълго ждрело на Балканите - Буйновското, където е разположена и една от най-посещаваните пещери у нас - Ягодинската.
В началото ще поемем по асфалтовия път, но скоро ще се отклоним по планинска пътека, която за кратко ще ни изкачи от западната страна на Триградското ждрело. След като веднъж наберем височина,  пътеката ще се влее в горския път свързващ селата Триград и Ягодина по който ще продължим. Наклонът вече няма да се усеща и от тук ще можем да се насладим на приятна разходка в старата родопска гора. Достигайки китното село Ягодина, ще се отклоним от основния маршрут за пещерата за да изкачим един от най-очарователните върхове в района - Св. Илия, на който е изградена панорамната площадка "Орлово око" (изкачването е по желание).
След като се върнем обратно в село Ягодина, ще продължим към Ягодинската пещера с автомобилите (които предварително ще сме оставили в селото, сутринта преди похода).
Нощувка в хижа Триградски скали.
Общ преход за деня: около 7-8 ч.

3 ден: екомаршрут Дяволската пътека

В началото на този ден ще се придвижим с колите отново до Буйновското ждрело, където ще ги оставим на паркинг при водослива на реките Буйновска и Чатак дере. Кръгов преход по Дяволската пътека през ждрелото на р. Чатак Дере. В края на деня при наличие на достатъчно време и желаещи, може да се направи проникване в малката неосветена пещера Санчовата дупка.
Нощувка в хижа Триградски скали.
Общ преход за деня: 10-15 км.

4 ден: Харамийската пещера (по желание)

Намира непросредствено срещу другата известна пещера в района - Дяволското гърло, само че разположена доста по-високо сред скалите на ждрелото. До нея се стига след около 30 м. изкачване по стръмна пътека предимно в гора, до достигане до скалата над които е разположен входа. Пещерата не е благоустроена за масови посещения и влизането става с помощта на местни гидове, които осигуряват и необходимата алпийска екипировка. Тук е необходимо всеки да разполага със собствен челник, защото в пещерата няма друго осветление. Първият етап от проникването е изкатерване на 10-15 метровата скала до самия вход на пещерата, по екипиран и обезопасен с въже маршрут. Следва преминаване през няколко малки зали, в една от които се влиза с пълзене. Накрая идва и кулминацията - спускане по алпийското въже в 40 метровата бездна на огромна пещерна зала, отчасти естествено осветена от втория вход на пещерата (от който ще излезем отново на светло).
На слизане обратно към пътя, пътеката преминава и през няколко малки проходни пещери, които също са изключително интересни. 
Повече информация за Харамийската пещера ..>>
Следва събиране на багажа и отпътуване.
Общ преход за деня: около 1 ч. + времето за посещение на пещерата, което зависи от броя на посетителите.

 

Акценти:

 

Забележка: Програмата, така както е описана НЕ е задължителна за всички участници, като всеки преценява дали ще участва за всеки отделен ден.

 


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница за еднодневни лъчови преходи;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Челник за осветление (ако се влиза в Харамийската пещера);
 • Щеки за ходене (препоръчително);

 

Таксата включва:

 

Допълнителни разходи:

 • Транспорт до с. Триград за отиване и връщане - комбиниране в лични автомобили (разходите се разделят). В случай че не разполагате с кола, може да направите запитване за свободни места при другите участници;  
 • Такси за посещение на пещерите Ягодинска (5 лв.), Дяволското гърло (4 лв.) и Харамийска (30 лв.) - влизането е по желание;
 • Храна - в хижата работи столова-ресторант. Може да се купува и от местните магазини.

 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в планината лошо време, люта ракия и грозна жена НЯМА...
Реклама в AdventureBG.net