ШУМЕНСКО ПЛАТО И РЕЗЕРВАТ БУКАКА

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TVAR20
Нощувки: 0
Дневни преходи: около 15 км.
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: ---
КОД: TVAR20 Нощувки: 0
Дневни преходи: около 15 км. Техн. трудност: ниска/средна Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: Шуменско плато
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, частна автогара Младост (ул. Доброволци №7), 8.00 ч. сутринта. Транспорт с автобус до гр. Шумен, кв. Дивдядово. Начало на пешеходния преход.

Началото на нашето приключение ще започне от подножието на Дивдядовския боаз, като първата ни цел ще е да се изкачим на височината на платото. В тази част местността е особено живописна и трудно достъпна, като по скалния венец надвиснал над кв. Дивдядово се срещат пещери, скални ниши, както и множество катерачни турове. Изкачването ще направим по обозначения като "екстремен" туристически маршрут, прокаран умело през скалите, изобилстващи от пещери и скални ниши. На по-трудните места има поставени метални парапети за по-голяма сигурност. Всъщност "екстремни" са приказните гледки към долината, които се разкриват все повече с напредване на изкачването.
След като се изкачим на платото ще се отправим към паметника на създателите на Българската държава, а от там и към известната Шуменска крепост. Следва разглеждане (по желание) и обяд, след което ще се отправим на юг към село Осмар. Пътят ни до там ще премине през приказния резерват Букака, създаден с цел опазване на вековните гори от мизийски бук. 
Преди селото, в горния край на Осмарския боаз се намира внушителен комплекс състоящ се от скалната забележителност "Окото", Костадиновия манастир (кръстен на цар Константин Тих) и скалната църква Диреклията. Последната носи името си от двете изсечени в скалата колони (диреци), оставени от древните строители да крепят свода на църквата. До Костадиновия манастир ще достигнем по добре осигурена метална стълба с височина 7-8 метра. За съжаление входа на Диреклията също е на голяма височина от земята, но до нея няма изградена стълба, поради което достъпът е ограничен. За сметка на това съвсем на близо ще може да посетим една отделна монашеска килия, именувана Подковата поради своеобразната си форма. Тя е служила за убежище на монах - отшелник през епохата на Исихазма - 12-14 век.
В края на нашата разходка сред красивата природа и забравеното минало, ще се спуснем по горска пътека към с. Осмар, където ще ни чака автобусът за връщане. 

Според легендите когато хан Крум нарежда да се изкоренят лозята, те са били запазени единствено тук, за лично ползване от хана. Така и до днес в селото все още се прави уникалното вино Пелин, примесено с ароматни билки от района.

Транспорт до гр. Варна и край на програмата.
Общ преход за деня: около 15 км.


Задължителна екипировка:

  • Малка раница;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет;
  • Суха храна за 1 ден;

Таксата включва:

  • Планински водач;
  • Транспорт с автобус: от/до Варна;

Необходими документи:

  • Документ за самоличност;
  • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
  • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...планина се качва сутрин, мома вечер...
Реклама в AdventureBG.net