ПО СЛЕДИТЕ ОТ МИНАЛОТО КРАЙ СЕЛАТА ОСМАР И ТРОИЦА

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TVAR13
Нощувки: 0
Дневни преходи: 14 км.
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: ---
КОД: TVAR13 Нощувки: 0
Дневни преходи: 14 км. Техн. трудност: ниска/средна Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Място на провеждане: Шуменско плато
Тръгване от: гр. Варна

 

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна),  8:30 ч. сутринта. Разпределяне по автомобилите за споделено пътуване и потегляне до с. Осмар.

Оставяме автомобилите в центъра на с. Осмар и поемаме по долината на реката към Осмарския боаз. Не след дълго ще достигнем Рафиевата чешма, където след кратка почивка ще напуснем широкия горски път и ще поемем по стръмна пътечка през гората към първата цел - Сухата пещера. Тя представлява огромна скална ниша, скрита сред старите гори на платото, но с добра панорама към Осмарския боаз. От тук ще продължим към Ловджийската чешма за да достигнем до останките от древната крепост Бобата (всъщност така се нарича високата непристъпна местност, заобградена от Осмарския и Троицкия боаз). За съжаление крепостта още не е проучена в детайли и вероятно голяма част от нея е заровена. И в момента обаче могат да се открият следи от крепостните стени, портата, както и тайния изход от крепостта, изсечен в скалите и слизащ към Троицкия боаз. Съществуват и две панорамни скални площадки със страхотни изгледи на юг към селата Осмар и Троица.
След напускане на укреплението ще продължим по широк пък към хижа Букаците, в близост до която се намира скалната черква - Монастеря. Тя е разположена в естествена скална пещера, дообработена и разширена в миналото.
От тук ще се отправим към скалните светилища в Осмарския боаз, където се намират скалната забележителност "Окото", Костадиновия манастир (кръстен на цар Константин Тих) и скалната църква Диреклията. Последната носи името си от двете изсечени в скалата колони (диреци), оставени от древните строители да крепят свода на църквата. До Костадиновия манастир ще достигнем по добре осигурена метална стълба с височина 7-8 метра. За съжаление входа на Диреклията също е на голяма височина от земята, но до нея няма изградена стълба, поради което достъпът е ограничен. За сметка на това съвсем на близо ще може да посетим една отделна монашеска килия, именувана Подковата поради своеобразната си форма. Тя е служила за убежище на монах - отшелник през епохата на Исихазма - 12-14 век.

В края на нашата разходка сред красивата природа и забравеното минало, ще се спуснем отново към с. Осмар.

Общ преход за деня: около 14 км.


Задължителна екипировка:

 • Малка раница;
 • Удобни туристически обувки;
 • Дъждобран;
 • Дрехи - за еднодневен излет;
 • Суха храна за 1 ден;

Такса - водаческа услуга:

Допълнителни разходи:

 • Транспорт - лични автомобили и споделено пътуване. Клубът съдейства за разпределянето на места по автомобилите за споделено пътуване.
  В случай че желаете да се вкючите в опцията за споделено пътуване, при записване пишете в полето "Коментар" дали търсите или предлагате свободни места в автомобил;
 • Суха храна по време на тура;
 • Разходи от личен характер - музеи, ресторанти и др.;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...срещу ръжен не се рита, срещу водач не се вика...
Реклама в AdventureBG.net