Пиренеи, преходи, трекинг, поход, посещение

ПИРЕНЕИ – ГАВАРНИ, ОРДЕСА И МОНТE ПЕРДИДО (3355 м.)

Организира: Балкантрек - Валери Гайдаров
Нощувки: 7
Дневни преходи: 5-8 часа
Техн. трудност: средна
Такса: --- €
Нощувки: 7
Дневни преходи: 5-8 часа Техн. трудност: средна Такса: --- €
Трекинг
Тип на програмата: планински пешеходен преход
Дестинация: Пиренеи
Тръгване от: летище София

Това пътуване ще ни отведе до сърцето на Пиренеите, преминавайки пеша през двете най-големи защитени територии на планината: Национален парк на Френските Пиренеи и испанския национален парк Ордеса и Монте Пердидо. Ще видим знаменития циркус на Гаварни със своята невероятна морфология, както и Гранд Каскад, най-високия водопад в Европа. Ще минем през скалния феномен Бреш дьо Роланд. После ще изкачим третия по височина връх на Пиренеите, Монт Пердю 3355 м, ще открием прекрасния каньон на Ордеса и долината Аразас. И накрая ще посетим Тулуза – Червения град, един от най-големите и красиви градове на френския Юг…

Програма:

 

1 ден: София - Тулуза – Лурд

Пътуване със самолет София – Тулуза и с влак до град Лурд – известен поклоннически център. Настаняване в туристическа спалня. Разходка из града. Вечерята не е включена. Нощувка и закуска в туристическа спалня.

ЛУРД
Град с население 17 хил. жители, бил е незначително търговско градче в полите на покритите със сняг Пиренеи до 1858 година, когато 14 годишното селско момиче Бернадет Субиру е дарено в близка пещера с 18 последователни видения на Богородица. В последствие разказът на момичето е проучен от Ватикана, който потвърждава достоверността му. Бернадет, която живее краткия си живот като монахиня и умира през 1879 година е канонизирана през 1933 година като Света Бернадет. Тези събития превръщат Лурд в едно от най-големите в света места за поклонение. Всяка година в този град се стичат около 5 милиона поклонници от цял свят, сред които много болни търсещи лек. За пламенните, почти средновековно набожни поклонници, Лурд е не по-малко свято място от Мека, Ганг или Стената на плача в Йерусалим.

2 ден: Лурд - Гаварни (1385 м) – хижа Сарадет (2590 м)

Сутрешен трансфер с обществен транспорт до началната точка на трекинга – малкото планинско селце Гаварни. Пазаруване и приготвяне на раниците за следващите 4 дни. Излишния за трекинга багаж можем да оставим в Гаварни. Преход пеша, предлагащ много хубави гледки към Големия водопад и циркуса на Гаварни, за да се изкачим до хижа Сарадет, наричана още Бреш дьо Ролан (2590 м). Вечеря, нощувка и закуска в хижата. 5 часа преход за деня ; + 1200 м положителна денивелация на изкачване.

3 ден: Хижа Сарадет (2590 м) – връх Тайон (3144 м) – хижа Гориц (2160 м)

Хубаво изкачване до забележителния билен процеп Бреш дьо Ролан (2807 м), откъдето ще преминем на испанска територия. Изкачване, факултативно, на връх Тайон (2 часа отиване и връщане от превала) по добре трасирана пътека. Хубава гледка на запад към Винемал и на изток към билата на Гаварни. От Бреш дьо Роланд, слизаме по испанския склон до Колада де Миларис (2500 м) и превала Дескаргадор, за да достигнем хижа Гориц (2160 м). Настаняване за 2 нощувки. Така ще бъдем добре позиционирани за атаката на върха следващия ден. Вечеря, нощувка и закуска в хижата. 6 часа преход ; + 570 м ; - 890 м.

4 ден: Изкачване на Монте Пердидо 3355 м – хижа Гориц (2160 м)

Изкачваме се постепенно до малкото замръзнало езеро, следва по-стръмен склон, който ще изкачим на зиг-заг. Достигаме един превал и след още стотина метра сме на върха. Хубава панорама към билата на Гаварни, към долината на Пинета, зелените била на Муния и към каньона на Ордеса. Слизане по обратния път до хижа Гориц. Вечеря, нощувка и закуска в хижата. 6 часа преход ; + 1200 м ; - 1200 м.

5 ден: Хижа Гориц (2160 м) – каньона Ордеса – хижа Сан Никола де Бухарело (1380 м)

От хижа Гориц се слиза към долината на Ордеса. От долната част на циркуса Соасо (1800 м), се тръгва по каньона, който в продължение на 8 км ни предлага необикновени гледки. Слиза се до паркинга Ла Прадела (1360 м) и после следваме известния маршрут GR11, който през Понт де лос Наварос (1060 м)* и през ждрелата на Рио Ара ще ни отведе до уютната и комфортна хижа Бухарела (1380 м). Вечеря, нощувка и закуска в хижата. 8 часа преход ; + 320 м ; - 1100 м.

6 ден: Хижа Бухарела (1380 м) – Големия водопад - Гаварни ( 1385 м)

Хубаво и приятно изкачване за около 3 часа до превала Бушаро (2270 м), откъдето отново ще се завърнем на френска територия. Слизане по друга пътека в знаменития циркус на Гаварни, за да видим Гранд Каскад (1790 м н.в. в основата), един от най-големите водопади в Европа (423 м височина на пада). Настаняване в туристическа спалня в Гаварни. Вечерята не е включена. Нощувка и закуска в туристическа спалня. 7 часа преход ; + 1050 м ; - 1050 м.

7 ден: Гаварни – Лурд - Тулуза

Трансфер с обществен транспорт до град Лурд, отстоящ на около 50 км. Свободно време за разглеждане на това поклонническо място. Следобяд, трансфер (около три часа) с влак до Тулуза. Настаняване в хотел ** в центъра на града. Вечерна разходка в центъра на Червения град Тулуза. Вечерята не включена. Нощувка в хотел.

8 ден: Тулуза - София

Сутрешен трансфер до летище Бланяк. Обратен полет до София.


Група / Цена: 

 • 10 - 20 души - 980 €;
 • При група под 10 души, консултирайте се с нас допълнително.

Цената включва:

 • Самолетните билети (при спазен регламент) с включени летищни такси;
 • Всички местни трансфери (с влак и автобус) предвидени в програмата;
 • 4 полупансиона (вечеря, нощувка и закуска) в хижите в планината;
 • 2 нощувки в туристически спални с включени закуски;
 • 1 нощувка в хотел ** в центъра на Тулуза; 
 • Медицинска застраховка Асистанс;
 • Дипломиран български планински водач, както и цялата организация.

Цената НЕ включва:

 • Храната по време на пътуването (Ден 1 и Ден 8);
 • Обядите, вечерите Ден 6 и Ден 7;
 • Напитки, музеи, разходи от личен характер;

Практични сведения:

 • Ниво (трудност) на преходите: Преходи от 5 до 8 часа дневно. Маршрут за ходещи в добра физическа форма, по добре трасирани пътеки, по всякакъв терен, с една положителна денивелация на изкачване средно по 1200 м. на ден.
 • Необходима лична екипировка: Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.
 • Транспорт: Със самолет (редовен полет София-Тулуза-София). С обществен транспорт (влак, автобус) до началото и от края на трекинга.
 • Настаняване: В планински хижи, и в туристически спални. Хотел ** в центъра на Тулуза.
 • Хранения: Включени са топла храна вечер и закуска в планинските хижи. Включени са също закуските в туристическите спални в Гаварни и Лурд.
 • Обядите не са включени в цената на това пътуване:
  - Възможно е да се поръчва сух пакет (пикник) от хижите (8-10 Евро пакета).
  - Възможно е да се пазаруват качествени местни провизии от Гаварни (Ден 2, Ден 6) и от Торла (Ден 5), с които да си приготвяме пикници.
 • Формалности: Лична карта или паспорт в период на валидност. Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазват правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

Регламент:

 • Записвания: Най-късно 2 месеца * преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.
 • Вашата покана: Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, също както и други сведения от първа необходимост.

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...не лъжи ... старите туристи, само начинаещите...
Реклама в AdventureBG.net