КРИТ - БЕЛИТЕ ПЛАНИНИ И КАНЬОНА САМАРИЯ

Организира: Балкантрек - Валери Гайдаров
Нощувки: 7
Дневни преходи: 4-6 часа
Техн. трудност: ниска
Такса: ---
Нощувки: 7
Дневни преходи: 4-6 часа Техн. трудност: ниска Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: пешеходни преходи
Място на провеждане: о-в Крит
Тръгване от: летище София

Тези 8 дни приключения ще ни позволят да открием главните обекти и местности на Крит - остров на митове и древна история. Знаете ли, че именно тук Икар е направил своите криле от восък, за да се измъкне от лабиринта? Или че именно тук Ариадна помага на Тезей да победи Минотавъра? Всички ние познаваме малко или повече тези легенди, без да знаем обаче, че техният декор е Крит - острова убежище или наричан още „Прокълнатия остров“… За нас, той ще бъде декор на един много хубав трекинг, синоним на откривателство и приключения. С начална точка град Ираклио, ние ще се отправим към пешеходните планински пътеки на Югозападното крайбрежие, минавайки през живописното селце Лутро, ждрелата на Самария, Палеохора… И разбира се апогея на нашето пътуване ще ни отведе на най-високите върхове на Белите планини, откъдето прекрасната гледка към насеченото, живописно крайбрежие и околните планински склонове ще спре дъха ни. Тръгнете без да се колебаете, за да се включите в това незабравимо приключение, белязано с много откривателства и срещи...

Програма:

 

1 ден: София - Ираклион

Пристигане на летището в Ираклион. Трансфер с обществен транспорт до нашия хотел, намиращ се в центъра на града (20 минути). Свободно откривателство на град Ираклион (столица на Крит) и неговото чаровно пристанище на брега на морето. Брифинг – представяне на програмата. Вечеря свободно. Нощувка в хотел, в Ираклион.

2 ден: Ираклион – Врисес – Имброс – Лутро

Закуска в хотела, след което тръгваме с автобус (редовни линии) за Врисес (2ч), после за Имброс (30 мин). Нашия трек в прекосяване на белите планини ще започне с преминаване през ждрелото Имброс, спускащо се на юг към Хора Скафион. Нашата разходка в сухите меандри, ще ни позволи да наблюдаваме форми на ерозията изваяни от природата, в сърцето на една отлично запазена среда. На излизане от ждрелата ще достигнем Хора Скафион. От този малък град и морски курорт ние ще направим един кратък трансфер с корабче до селцето Лутро (10 минути), където ще се настаним за 1 нощувка в малък семеен хотел. Обяд и вечеря свободно. 2ч40 път (трансфери) общо за деня; 4 часа преход за деня; + 0 м денивелация на изкачване / - 700 м денивелация на слизане;

3 ден: Лутро - Агиос Павлос – Агиа Румели

Днес ще открием една чаровна крайбрежна пътека, която ще ни отведе до малкото селце Агиа Румели. По пътя ще направим една  почивка на Белия плаж от мрамор, и втора почивка в близост до малката византийска църква Свети Павел. Църквата е била построена през Х век, а стенописите и датират от ХIII век. Ще приключим деня пристигайки в твърде приятното селце Агиа Румели. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в малък семеен хотел. 6 часа преход; + 350 м; - 350 м;

4 ден: Агиа Румели – Ждрелата Самария – Платото Омалос

Ден за туризъм и преход, посветен на откривателството на каньона Самария. Ще изкачим най-известните ждрела на Крит, които разкриват великолепни пейзажи в сърцето на Белите планини. Да отбележим, че мнозинството от туристите преминават маршрута в обратна посока, от високото към ниското. По този начин ние ще сме сами и в пълна свобода в началото на прехода и то в най-зрелищната и тясна част от маршрута, чак до изоставеното селце Самария, където ще пикникуваме, встрани от туристическия поток. Изкачването продължава в посока платото Омалос, след като сме оставили вече потока туристи да слизат надолу. В края на нашия трек, един микробус ще ни чака, за да ни откара до малък планински хотел, намиращ се на платото Омалос. Обяд и вечеря свободно. 5ч30; + 1230 м / - 0 м;

5 ден: Омалос – ждрелата Агиа Ирини - Сугиа

Днес, ще започнем нашия преход към приятното селце Сугиа. За да го достигнем, ще преминем през ждрелата Агиа Ирини в една добре запазена и автентична среда. По-малко познати, сравнение със ждрелата на Самария, тези на Агиа Ирини са диви и не по-малко грандиозни, със своята малка река, която ще следваме по дължината на слизане. Ще пристигнем в селцето Сугиа, където ще се настаним за нощуване в малък семеен хотел. Обяд и вечеря свободно. 5ч30; - 1200 м / + 0 м;

6 ден: Сугиа – Лисос – Палеохора

В този последен ден на туризъм и преходи, ние ще напуснем Сугиа по една великолепна крайбрежна пътека, водеща към Палеохора. По пътя, откривателство на изумителните древни останки от пристанището на Лисос. Това пристанище е било познато в Античността със своя извор, лечебната сила на който донесла репутацията на града. Останки от сгради, храмове, театър…са разпръснати в един декор, където природата е възвърнала отново своите права. Ние ще следваме пътя си, за да открием селцето Палеохора. Нощувка в малък семеен хотел. Обяд и вечеря свободно. 6ч; + 525 м / - 525 м;

7 ден: Палеохора – Ханя – Ираклион

След закуска, с богат средиземноморски привкус, ще се отправим с обществен транспорт до град Ханя (1ч30). Ханя притежава едно богато културно наследство и една незаличима история, която откриваме в архитектурата на стария й град. Тук се преплитат византийски, венециански и отоманския период. Свободно разглеждане на града, където можем да се разходим по тесните улички на старите квартали. След обяд, с автобус, завръщане към Ираклион (2ч45). Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел.

8 ден: Ираклион – София

След закуска в хотела, свободно време в Ираклион. С автобус ще достигнем летището на Ираклион (20 минути) и обратен полет към София.

Силни страни и акценти в това пътуване:

 • Ждрелата и каньоните на Самария;
 • Откривателство на селцето Лутро;
 • Тара и Агиа Румели;
 • Кносос;

Настаняване и хранения:

 • 4 нощувки в пансион (малък семеен хотел).
 • 2 нощувки в хотел.
 • 1 нощувка в планински хотел*.
 • Включени в цената са само закуските.
  На обяд, или пикник по време на преходите или в заведения, където това е възможно. Предвидете по 5-10 € за обяд. За вечеря, в близост до адресите за настаняване е пълно със заведения и добри ресторанти. Предвидете по 10 – 15 € за вечеря.

Транспорт на острова:

С обществен транспорт (редовни линии). Предвидете 1 основен багаж (раница или рулетен сак) за по-лесно придвижване до автогарите и пристанищата. Този основен ваш багаж (раница) ще се транспортира в багажното отделение на автобусите, с които пътуваме, и с корабчета по крайбрежието. Избягвайте тежки и обемисти сакове и куфари. 1 малка раница с нещата за деня / прехода (= ръчен багаж в самолета).

Придружавне и логистика:

Дипломиран български планински водач.

Група / Цена: 

 • 6-7 души - 750 € (без полета);
 • 8-9 души - 700 € (без полета);
 • 10-12 души - 650 € (без полета);
 • 13-15 души - 600 € (без полета);
 • Доплащане за настаняване в самостоятелна стая: + 150 €;

Цената включва:

 • Настаняването в двойна стандартна стая в хотели и в къщи за гости, категория 2/3*;
 • Закуски към нощувките;
 • Всички наземни трансфери на острова, предвидени в програмата;
 • Трансфера на вашите основни багажи (1 сак / раница на човек);
 • Трансфера с корабче от Хора Скафион до Лутро;
 • Български планински водач;
 • Медицинска застраховка Асистанс;
 • Резервации, както и самата организация;

Цената НЕ включва:

 • Самолетните билети; *
 • Трансфери непредвидени в програмата;
 • Храненията на обяд и вечер;
 • Вход за музеи и обекти за посещение;

*Самолетните билети София-Ираклион-София, с включени летищни такси струват от 100 € до 300 € в зависимост от времето, когато са закупени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

Практични сведения:

 • Необходима лична екипировка: Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.
 • Формалности: Лична карта или паспорт в период на валидност.
 • Непредвидени обстоятелства: Балкантрек (или неговия представител на място) си запазват правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

*Каньона на Самария е отворен за преминаване официално от 1 май до 15 октомври, включително. Понякога обаче, ако условията позволяват, дирекцията на природен парк Самария може евентуално да го отвори от 15 април до края на ноември. В случай, че пътуването ви е проблемния период, ще сме длъжни да модифицираме програмата в Ден 4, както следва: Отиване до долната част на каньона Самария и ако нивото на водата не позволява преминаването му, се прави друг маршрут – изкачване на Монт Папурс, преминавайки в началото покрай една разкошна османска крепост. Завръщането на платото Омалос ще се осъществи с корабче донякъде и после с микробус.

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се

Дневник

OFF-ROAD каравани - продажба и сервиз
...не лъжи ... старите туристи, само начинаещите...
Реклама в AdventureBG.net