КРЕПОСТТА КОПСИС И ВРЪХ ГОЛЯМ КУПЕН

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TSPL21
Нощувки: 2
Дневни преходи: 6-8 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: 85 лв.
КОД: TSPL21 Нощувки: 2
Дневни преходи: 6-8 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: 85 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Място на провеждане: Централен Балкан
Тръгване от: гр. Сопот

Тридневно пътешествие сред планинските дебри над Сопот и Карлово, където може би ще почустваме времето да тече по-бавно от нормалното. Ще се пренесем в средновековна България докосвайки се до една от най-запазените в оригинален вид Български крепости - Копсис. Ще изкачим най-техничния и алпийски връх в Стара планина - Голям купен. Ще се потопим сред необятната природа на резерват Стара река със своите тайнствени водопади - Карловско пръскало и Черното пръскало.

Програма:

 

1 ден:

Събиране на групата в гр. Сопот и преход до хижа Добрила покрай средновековната крепост Копсис. (Възможно е по желание качване с лифта, но така се пропуска крепостта).
Маршрутът ни ще започне от паркинга на Сопотския лифт, където могат да се оставят колите. Ще прекосим Манастирската река и ще се отправим на северозапад към подножието на планината в местността Белите камъни. Тук ще видим останките от стара средвовековна църква, спомен от миналото величие на областа. Скоро ще започнем да се изкачваме по добре утъпкана пътека водеща към извисяващите се руини на старата крепост Копсис - една от най-запазените цитадели по нашите земи. След по-стръмно спускане от северната страна на укреплението, ще продължим да се изкачваме навътре в планината. Набирайки височина пътеката ще става по-неутъпкана и ще усетим дивото величие на Балкана. В края на дългото изкачване ще достигнем отново трасето на Сопотския лифт, откъдето се включваме към основния черен път за х. Добрила.
Нощувка в х. Добрила.
Общ преход за деня: 5-6 часа. 

2 ден:

Преход до хижа Васил Левски покрай вр. Голям Купен (изкачване по желание).
От хижа Добрила ще поемем на изток по удобна и почти водоравна пътека известна като Южния път. Наречена е така защото подсича от юг основното било на планината, като по този начин спестява продължителното изкачване на вр. Амбарица и техничния билен преход. Известен още като Дърварския път, за него се говори че е бил част от трасето за преминаване на султанската хазна по време на кърджалийските междуособици.
В началото пътеката пресича няколко странични рида, като ни разкрива дивите прелести на южната част от планината. Подсичайки многобройните поточета спускащи се от масива на вр. Амбарица, ще достигнем до подножието на двата Купена - малък и голям. Тук ще напуснем маркираната пътека и ще предприемем бавно изкачване през стръмните високопланински пасища. Не след дълго ще се озовем на малка котловина, спотаена между върховете Малък и Голям Купен, където се намира единственото Старопланинско езеро. Тъй като няма извор от който да се пълни постоянно, водата му обикновенно е мътна и застояла, но това не пречи на дивите коне наоколо да утоляват жаждата си. От тук с желаещите от групата ще предприемем финалното изкачване на вр. Голям Купен (най-техничния и алпийски връх в Балкана), а по изморените могат да направят по-голяма почивка и пикник край езерцето.
Слизането от върха ще направим по южния ръб, докато се включим отново към удобния и равен Дърварски път, който ще ни отведе до хижата.
Нощувка в х. Васил Левски.
Общ преход за деня: 7-8 часа.

3 ден:

Преход до гр. Карлово.
Предстои ни едно вълшебно спускане сред вековни букови гори по долината на резерват Стара река. Пътеката пресича многократно реката по живописни мостчета и преминава през още две хижи - Балкански рози и Хубавец, като във втората ще направим по-дълга почивка за да опитаме от вкусните гозби с горски манатарки. Преди това обаче ще направим леко отклонение от маршрута (отново само с желаещите), за да посетим скритото и малко известно Черно пръскало. Може би една от причините за по-слабото му посещаване е че ходенето е свързано с прекосяване на реката на място където няма изграден мост или брод, което налага събуване на обувките и навиване на крачолите.
Посещение на механа в гр. Карлово и връщане с таксита обратно до колите (жп гарата), отпътуване.
Общ преход за деня: 5-7 часа.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка, тънко мембранно яке);
 • Резервни дрехи;
 • Щеки за ходене (препоръчително);
 • Челник;

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 2 нощувки в хижи;
 • Планинска здравна застраховка;

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в хижата и в гробищата винаги има места...
Реклама в AdventureBG.net