ИСЛАНДИЯ - ПЛАНИНИ, ГЕЙЗЕРИ, ВУЛКАНИ И ЛЕДНИЦИ

Организира: Балкантрек - Валери Гайдаров
Нощувки: 7
Дневни преходи: 5 часа
Техн. трудност: ниска/средна
Такса: 1400 €
Нощувки: 7
Дневни преходи: 5 часа Техн. трудност: ниска/средна Такса: 1400 €
Трекинг
Тип на програмата: пешеходни преходи
Място на провеждане: Исландия
Тръгване от: летище София

Малка страна, която е съхранила много добре своята околна среда и която ще ви очарова със своята неподправена автентичност. Исландия е истински рай за влюбените в чистата природа. Нашето приключенско пътешествие ще ни отведе до исландските райони на контрасти между ледници и вулкани, където ще оценим цялото величие на тази малка страна.
В началото на лятото ние ще можем да се възхитим на последните птичи миграции на север, а във края на сезона, на първите северни сияния. Отгоре на всичко, от историческа и геологична гледна точка, националния парк Тингвелир, където се групират тези птици, е сред най-важните и фундаментални места на планетата. Исландските земи представят една уникална възможност за преходи и трекинг. Откъсването от ежедневния живот, което ще намерим по тези места ще ни донесе ведрина и спокойствие на душата.
Това пътуване ще ни позволи да открием Исландия в дълбочина, между крайбрежните зони, планинските масиви и ледниците. Ще направим спиращи дъха преходи, откривайки Национален парк Тингвелир, мястото на античния исландски парламент Алпиг основан още през 930 година, долината Дорсмьорк заобиколена от три ледника и планини, водопадите Селжаландсфос и Скогарфос, Националния парк Скафтафел, пукнатината Елдга и още много други местности и пейзажи от всякаква красота, които ще ни обогатят и ще ни накарат да заобичаме дивите земи на Исландия…

Програма:

 

1 ден: София – Кефлавик – Рейкявик

Полет до Исландия. Пристигане на летище Кефлавик и трансфер до Рейкявик. Настаняване в хостел (туристическа спалня).

2 ден: Рейкявик – Тингвелир – Жейзир – Гюлфос – Хела

Тръгване от Рейкявик с микробус към Национален парк Тингвелир, място на античния парламент на исландските викинги, основан през 930 година. След това ще направим преход пеша следвайки вулканична пукнатина Алманагия. Продължаваме към най-известната местност на Исландия, Жейзир, където се намират прочутите гейзери и „Златния” Гюлфос, един импозантен водопад на две нива, най-красивия в Исландия. Завръщане към южното крайбрежие в късния следобед. Нощуване в къмпинг в Хела. Общо 2 ч 30 преходи пеша за деня; + 30 м ; - 30 м.

3 ден: Южното крайбрежие – Дорсмьорк

Шофираме по крайбрежието до малкото градче Хволсволюр. Смяна на микробуса с друг, специално адаптиран за преминаване на множеството реки, изтичащи от ледниците. По пътя се промъкваме към Дорсмьорк, зелена долина заобиколена от 3 ледника и планини, едно от най-интересните места за планинарите. В началото на пътя, спираме край водопадите Селжаландсфос. На място, множество пътеки ни предлагат преход до вътрешния водопад в Стакхолджа и изкачването на връх Валахжукур, подаряващи ни от своята връхна точка една изключителна гледка към цялата долина. Остатъка от деня е посветен на прехода. Нощуване в къмпинг в Дорсмьорк. 5 ч ; + 300 м ; - 300 м.

4 ден: Дорсмьорк – Скафтафел - Свинафел

Трансфер обратно до Хволсволюр. Отново ще вземем националния път, за да осъществим едно спиране в Скогар, притежаващ един супер водопад и регионален музей. Посещение на впечатляващите скали на Дирхолай, предпочитано местообиталище на птици, от които Полярната лястовица и Морския папагал монах (макарьо). Спиране в селцето Вик и посещение на неговия супер плаж, после преминаваме през черните пясъци на Мирдалур и покрай полето от течна огнена лава Елдхраун (световно известно място), идваща от изригването на вулкана Лакажигар през 1783 г. Последния етап от прехода е в Национален парк Скафтафел. Настаняване за 2 нощувки в къмпинг в Свинафел. 1 ч 30 ; + 150 м ; - 150 м.

5 ден: Скафтафел – Йокулсарлон - Свинафел

Изследване на Националния парк Скафтафел, една перла на природата. Преход в подножието на Ватнайокул, най-големия ледник в Европа, покриващ със своята ледена обвивка множество вулкани, както и най-високата точка на Исландия – връх Хванадалшнюкур. Между другото, преминаваме покрай хубавия водопад Сфартифос, реномиран заради своите прекрасни образувания от черен базалт, наподобяващи музикален църковен орган. Следобяд, трансфер и преход покрай невероятната лагуна Йокулсарлон. В края на деня, прибиране в Свинафел. 5 ч 30 общо преходи за деня; + 300 м ; - 300 м.

6 ден: Елдга - Ландманахелир

Изкачване до Елдга, „Огнената пукнатина” и преход до изумителния водопад Оферуфос. Продължаваме към масива Торфайокул. Супер гледка към планините обагрени в разнообразни живи цветове. Изкачване на връх Блахжукур и слизане към една долина с отворени вулканични пукнатини, където могат да се видят много хубави обсидиани (ярки сиво-зелени силициеви скали). Възможност за къпане в един горещ натурален извор. Нощуване в хижа в Ландманахелир, 5 ч общо преходи за деня ; + 400 м ; - 400 м.

7 ден: Ландманалогар – Хвалагерди - Рейкявик

Пътуване по пътя за Домадалур, който следва подножието на Монт Хекла. Опция : Отбиваме се да видим водопада Хайфос или да посетим викингската ферма-музей Стонг. Преход в района на Хвалагерди и в края на деня, завръщане в Рейкявик. Опция в Хвалагерди: басейн и сауна Натаняване в хостел (същия както в Ден 1) и разходка в центъра на столицата. Вечерята не е включена. 3 ч ; + 150 м ; - 150 м.

8 ден: Рейкявик – Крисувик - Кефлавик

Свободно разглеждане на столицата. Трансфер към Рейкянес и преход в района на Крисувик-Селтун. Посещение (факултативно на Синята лагуна, 52 Евро вход, цени от 2015) и последен трансфер до летище Кефлавик, късно вечерта. 2 ч ; + 150 м ; - 150 м.

9 ден: Кефлавик – София

Обратен полет до София.

Силни страни и акценти в това пътуване:

 • Откривателство на Национален парк Тингвелир;
 • Долината Дорсмьорк, заобиколена от ледници и планини;
 • Националния парк Скафтафел;
 • Вулканичната пукнатина Елдга и масива Ландманалогар;

Настаняване и хранения:

В цената са включени: 2 нощувки в Рейкявик в хостел (туристическа спалня) в двойна / тройна стая (етажни санитарни възли), 1 нощувка в хижа и 4 нощувки в къмпинг, палатка и бивачна екипировка, които се предлагат на място (включено в цената). Цената включва хранения на база пълен пансион от закуската Д2 до закуската Д8 (с изключение на вечерятя Д7). Храната е закупена предварително или на място и участниците се пробват в кулинарните си умения. Къмпинзите в Исландия са екипирани с общи бани и понякога с кухня и трапезария.

Група / Цена: 

 • 4 души - 1750 €;
 • 5 души - 1600 €;
 • 6 души - 1500 €;
 • 7-15 души - 1400 €;
 • Доплащане за настаняване за 4 нощувки в бунгало, вместо на палатка: + 190 €;

Цената включва:

 • Микробус под наем от / до летище Кефлавик;
 • Специален транспорт 4х4 за достигане на долината Дорсмьорк Ден 3 - Ден 4;
 • Настаняването и храненията от закуската Ден 2 до обяда Ден 7;
 • Бивачната екипировка: палатка (за двама души), шалте, одеало, кухненска посуда (тенжера, тиган, чинии, купички, прибори, тривки, найлонови торби…), голям газов котлон за ползване в къмпинзите;
 • Български водач-щофьор;
 • Екскурзиите посочени в програмата;
 • Медицинска засраховка Асистанс за периода на пътуването;

Цената НЕ включва:

 • Самолетните билети София – Рейкявик (отиване и връщане) и летищните такси*;
 • Напитките и разходи от личен характер;
 • Спален чувал;
 • Храненията Ден 1, Ден 8 и Ден 9, вечерята Ден 7 (предвидете приблизително около 40 Евро на човек за вечеря);
 • Вход за музеи и басейни;
 • Застраховка Анулация и репатриране;

*Самолетните билети София – Рейкявик – София с включени летищни такси струват от 500 до 900 Евро, в зависимост от времето, когато са закупени. По-рано закупени, по ниски цени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупуването им. Желателно е това да стане поне три месеца преди датата на тръгване.

Практични сведения:

 • Необходима лична екипировка: Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.
 • Храна: Исландската кухня се състои предимно от рибни ястия, агнешко и млечни продукти. Тораматюр (храната на викингите) е традиционното исландско ястие. Ще имаме възможност също да си приготвяме много хубави пикници от местни продукти, както и да вечеряме в ресторант в Рейкявик, ако желаем Ден 7.
 • Формалности: Лична карта или паспорт в период на валидност. Не се изискват някакви специални задължителни ваксини.
 • Непредвидени обстоятелства: Организаторът си запазва правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

Регламент:

 • Записвания: Най-късно 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.
 • Вашата покана: Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени и други сведения от първа необходимост.

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...хигиената е враг на туриста ... при това враг №1...
Реклама в AdventureBG.net