ГРАД АПРИЛЦИ И ХИЖА ТЪЖА

Организира: клуб Адвенчър БГ
КОД: TSPL08
Нощувки: 4
Дневни преходи: 4-6 часа
Техн. трудност: средна
Такса: ---
КОД: TSPL08 Нощувки: 4
Дневни преходи: 4-6 часа Техн. трудност: средна Такса: ---
Трекинг
Тип на програмата: пешеходен планински поход
Място на провеждане: Централен Балкан
Тръгване от: гр. Априлци

Програма:

 

1 ден:

Пристигане в гр. Априлци със собствен транспорт, настаняване в къща за гости, свободно време и почивка; кратки разходки.

2 ден:

Преход до водопад Видимско пръскало (втори по височина в България) с пикник край водопада; връщане обратно в къщата за гости, почивка, свободно време.
Общ преход за деня: около 5 часа + времето за пикник.

3 ден:

Преход до хижа Тъжа.
Днес ни предстои да навлезем по-дълбоко в дебрите на Балкана и да преминем през Русалийския проход (най-високият в Стара планина), за да достигнем до планинската хижа Тъжа. Така през следващите 2 вечери ще бъдем високо в планината, на границата между горския и алпийския пояс. За целта, от гр. Априлци ще тръгнем с раници и оборудвани за тридневен престой в планината, като автомобилите ще оставим на подходящо място в края на кв. Острец. Отначало маршрутът върви по черен път срещу течението на р. Острешка, а след като навлезем по-дълбоко в планината, ще започне и същинското изкачване по планинска пътека. На някои места, пътеката ще пресича и планинския път на Русалийски проход (свързващ гр. Априлци - от север със село Тъжа - от юг). С достигане на м. Табите ние ще преминем през най-високата точка на прохода, след което следва кратко спускане по каменистия път до самата хижа.
Нощувка в хижа Тъжа (възможно е нощувките да бъдат преместени в съседната хижа Мандрата, в зависимост от свободните места за нощуване).
Общ преход за деня - около 4-5 часа.

4 ден:

Днес ще направим лъчов преход с малко багаж до един от скритите водопади в района - Пенчовото пръскало. За целта ще трябва да се изкачим на почти 2000 м. до вр. Русалиите, от където изоставяйки маркираната пътека за вр. Ботев, ще се насочим с плавно спускане на югоизток към по-ниско разположените върхове Пенчов пояс и Козята стена. Преминавайки по билото на вр. Козята стена, ще затаим дъх от шеметните гледки към Тъжанското ждрело и разположените в него водопади - Кадемлийското и Бабското пръскало. След като се полюбуваме на панорамата, ще предприемем кратко спускане до Пенчовата река (над водопад Пенчовото пръскало) и заобикаляйки отвесния скален венец ще излезем под самия водопад. Някъде в района, на удобна полянка ще направим и обедната почивка с пикник. Връщането е по обратния маршрут, като е твърде възможно през този ден да срещнем и местните обитатели на планината - дивите кози.
Нощувка в хижа Тъжа (възможно е нощувките да бъдат преместени в съседната хижа Мандрата, в зависимост от свободните места за нощуване).
Общ преход за деня - около 6-7 часа.

5 ден:

През последният ден от нашето пътешествие, ще слезем обратно до колите в гр. Априлци, като вариантите за това са два:
- по обратния път по който се качихме (по-лесния и по-бърз вариант - около 4 часа);
- през един от най-красивите и панорамни върхове в района - вр. Марагидик и паметникът на Цанко Дюстабанов (по-интересния и по-дълъг вариант - около 7 часа).
Окончателен избор ще се направи на място в зависимост от желанията и възможностите на групата.
Самостоятелно отпътуване с автомобилите*.

 

*Желаещите да участват в похода, които не разполагат с лични автомобили, могат да направят запитване към клуба за свободни места при останалите участници, които ще идват с коли.

 

——————————————————————————————————————————-

Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница за еднодневни и двудневни преходи в планината;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Щеки за ходене (препоръчително);

 

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 2 нощувки в къща за гости и 2 нощувки в хижа Тъжа (хижа Мандрата);
 • Планинска здравна застраховка; 

 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в планината лошо време, люта ракия и грозна жена НЯМА...
Реклама в AdventureBG.net