ЕСЕН В РОДОПИТЕ

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TROD05
Нощувки: 3
Дневни преходи: 6-8 ч.
Техн. трудност: средна
Такса: 125 лв.
КОД: TROD05 Нощувки: 3
Дневни преходи: 6-8 ч. Техн. трудност: средна Такса: 125 лв.
Трекинг
Тип на програмата: пешеходни лъчови преходи
Дестинация: Западни Родопи
Начало на програмата: гр. Смолян

Програма:

 

1 ден: Каньонът на водопадите

Среща на групата в гр. Смолян, настаняване в сем. хотел, разходка по екомаршрут Каньона на водопадите. Връщане до Смолян, вечеря в механа (по желание) и нощувка.
Общ преход за деня: 3 ч.

2 ден: Пещерите Голубовица и Ухловица

Закусваме и потегляме с колите към с. Смилян и пещера Голубовица. Там ще ни чакат водачи от местния клуб Мурсалица с чиято помощ ще проникнем в пещерата (по желание). След това в зависимост от оставащото време, може да се направи посещение на пещера Ухловица, както и преход до проходната пещера на вр. Калето. Няма да пропуснем да посетим и някоя механа в с. Смилян. В късния следобед ще се придвижим с колите до с. Триград.
Нощувка в хижа Триградски скали.
Общ преход за деня: 4-6 часа.
*В случай че проникването в пещера Голубовица е невъзможно в този период, програмата за деня може да претърпи изменение на място.

3 ден: Дяволската пътека

В началото на този ден ще се придвижим отново с колите до Буйновското ждрело, където ще ги оставим на паркинг при водослива на реките Буйновска и Чатак дере. Кръгов преход по Дяволската пътека през ждрелото на р. Чатак Дере. В края на деня при наличие на достатъчно време и желаещи, може да се направи проникване в малката неосветена пещера Санчовата дупка.
Нощувка в хижа Триградски скали.
Общ преход за деня: 10-15 км.

4 ден: Харамийската пещера (по желание)

Намира непросредствено срещу другата известна пещера в района - Дяволското гърло, само че разположена доста по-високо сред скалите на ждрелото. До нея се стига след около 30 м. изкачване по стръмна пътека предимно в гора, до достигане до скалата над които е разположен входа. Пещерата не е благоустроена за масови посещения и влизането става с помощта на местни гидове, които осигуряват и необходимата алпийска екипировка. Тук е необходимо всеки да разполага със собствен челник, защото в пещерата няма друго осветление. Първият етап от проникването е изкатерване на 10-15 метровата скала до самия вход на пещерата, по екипиран и обезопасен с въже маршрут. Следва преминаване през няколко малки зали, в една от които се влиза с пълзене. Накрая идва и кулминацията - спускане по алпийското въже в 40 метровата бездна на огромна пещерна зала, отчасти естествено осветена от втория вход на пещерата (от който ще излезем отново на светло).
На слизане обратно към пътя, пътеката преминава и през няколко малки проходни пещери, които също са изключително интересни. 
Повече информация за Харамийската пещера ..>>
Следва събиране на багажа и отпътуване.
Общ преход за деня: около 1 ч. + времето за посещение на пещерата, което зависи от броя на посетителите.

Акценти:

 

Забележка: Програмата, така както е описана НЕ е задължителна за всички участници, като всеки преценява дали ще участва за всеки отделен ден.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница за еднодневни лъчови преходи;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Челник за осветление;
 • Щеки за ходене (препоръчително);

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 1 нощувка в сем. хотел, 2 нощувки в хижа Триградски скали;
 • Планинска здравна застраховка; 

За всички шофьори които превозват други участници през дните от програмата - 20% отстъпка от таксата!

Допълнителни разходи:

 • Транспорт - лични автомобили. Клубът може да осигури транспорта на част от групата тръгваща от гр. Варна (до 6 човека на цена между 35 и 50 лв. в зависимост от броя пътуващи), както и да съдейства за разпределянето на места по други автомобили за споделено пътуване;
 • Такси за посещение на пещерите (Голубовица - 20 лв., Ухловица - 6 лв., Харамийска - 30 лв., в случай че няма промяна);
 • Храна - собствена по време на преходите и свободна консумация в механи и местата за настаняване.

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...в хижата и в гробищата винаги има места...
Реклама в AdventureBG.net