ЧУДНИТЕ СКАЛИ И ЯЗОВИР ЦОНЕВО

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TVAR17
Нощувки: 0
Дневни преходи: 10 км.
Техн. трудност: ниска
Такса: 40 лв.
КОД: TVAR17 Нощувки: 0
Дневни преходи: 10 км. Техн. трудност: ниска Такса: 40 лв.
Трекинг
Тип на програмата: еднодневен пешеходен поход
Дестинация: Върбишка планина
Тръгване от: гр. Варна

Програма:

 

Среща и събиране на групата - гр. Варна, бул. Христо Смирненски 2 (паркинга на магазин Кауфланд до мол Варна),  8:30 ч. сутринта. Транспорт с автобус до покрайнините на с. Аспарухово и начало на пешеходния преход.

Маршрутът ще ни изкачи до билото на най-източната част от Върбишката планина - ридът Буруна. Въпреки че прехода ще е предимно през гора, още в началото ще можем да се насладим на великолепните панорами към язовир Цонево. Разбира се с набирането на височина гледките ще стават все по-впечатляващи, а фото почивките по-големи. Достигайки билото на един естествено защитен хълм, ще се натъкнем на останки от древно селище - крепостта Манастира. Макар че липсват задълбочени проучвания и мястото тъне в забравата на времето, все още ясно си личат очертанията на крепостните стени описващи продълговатата форма на укреплението, местоположението на главната порта и три отбранителни кули. Малко след крепостта ще се озовем над отвесен скален венец с поредните панорамни площадки. По стръмна пътека през гората ще се спуснем до подножието му, където се намират няколко интересни скални ниши, а след стотина метра ще открием пълноводен извор-чешма от който ще можем да заредим водните запаси. 
През втората половина от прехода, ще завием на юг към Чудните скали по билната пътека на страничния рид Горолома. Достигайки връхната му точка ще се насладим на една от най-добрите панорами за деня, след което следва спускане към бившата хижа Чудните скали.
За финал, след пешеходния преход ще се отбием до ресторант в с. Аспарухово, където на брега на язовира може да хапнем вкусна рибена чорба.

Транспорт до гр. Варна и край на програмата.
Общ преход за деня: около 10 км.


Задължителна екипировка:

  • Малка раница;
  • Удобни туристически обувки;
  • Дъждобран;
  • Дрехи - за еднодневен излет;
  • Суха храна и вода за 1 ден;

Таксата включва:

  • Планински водач;
  • Транспорт с автобус: от/до гр. Варна;

Необходими документи:

  • Документ за самоличност;
  • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
  • Документ за внесена такса;

 

За допълнителни въпроси ..>>

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...маркировката служи да потвърди предположението на водача...
Реклама в AdventureBG.net