АЛПИЙСКИЯТ ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН

Организира: Адвенчър БГ
КОД: TSPL09
Нощувки: 3
Дневни преходи: 6-9 часа
Техн. трудност: средна/висока
Такса: 110 лв.
КОД: TSPL09 Нощувки: 3
Дневни преходи: 6-9 часа Техн. трудност: средна/висока Такса: 110 лв.
Трекинг
Тип програма: пешеходен планински поход
Дестинация: Централен Балкан
Тръгване от: м. Смесите (с. Черни Осъм)

Ще започнем с преход през резерват Стенето, където се намират едни от най-запазените и недокоснати от човешка ръка гори. Тук дивите и непристъпни каньони пазят легендите за златоносната река Куманица, а приказните гледки към стометровите скални стени се редуват с дълбоки пропасти и шумящи в тях водопади. Ще направим вълнуващ траверс през най-впечатляващата част от билото на Стара планина, именувана не случайно Алпийска, преминавайки през скалисти върхове с шеметни панорами. На 1 юли ще посрещнем изгрева на слънцето на емблематичния вр. Голям Купен ...

Програма:

 

1 ден: м. Смесите - х. Дерменка

Среща и събиране на групата: Троянски манастир (или гр. Троян, ако се пътува с влак). Следва разпределение на групата в наличните автомобили и придвижване до м. Смесите, където паркираме колите и се подготвяме за прехода (в случай че не достигат автомобили се ползват таксита). Местност Смесите се намира на около 5 км. южно от центъра на с. Черни Осъм и до нея води асфалтиран път. Нарича се така, понеже на това място е водослива на реките Черни Осъм и Крайовица.
През първите два часа от пешеходния маршрут, ще се движим по черен път със слаб наклон в гористата клисура на р. Черни Осъм. След като преминем през най-тясната част от ждрелото на реката, ще започнем да се изкачваме по планинска пътека. С набиране на височина на много места ще преминаваме през панорамни площадки с живописни гледки към ждрелото на реката.
Нощувка в хижа Дерменка.
Общ преход за деня: около 6-7 часа.

2 ден: х. Дерменка - х. Амбарица

За разлика от вчерашния ден, днес маршрутът ще бъде със значително по-малка денивелация и ще можем да възстановим силите. През първата половина от деня ще се движим по билото на планината, което в тази си част е равнинно и на много места покрито от гора. Към обяд ще достигнем хижа Добрила, където можем да обядваме. В следобедните часове ще се отправим към х. Амбарица по пътека подсичаща масива на вр. Левски, без да се налага да го изкачваме.
Нощувка в хижа Амбарица.
Общ преход за деня: около 6 часа.

3 ден: х. Амбарица - х. Плевен

През този ден ни предстои да преминем известния старопланински траверс от алпийски стил, през върховете Голям Купен, Кръстците и Костенурката. Траверсът ще завърши с изкачване на вр. Жълтец (масива на Млечния чал), а малко след него ще предприемем спускане на север по зимния маршрут към хижа Плевен.
Нощувка в хижа Плевен.
Общ преход за деня: около 8-9 часа.

4 ден: х. Плевен - м. Смесите

Днес потегляме обратно към колите в местността Смесите. Ще поемем по удобна горска пътека, подсичаща стръмните кулоари спускащи се от масива на Млечния чал. След като достигнем дългия и скалист рид започващ от вр. Жълтец, ще завием на север преминавайки през широко старопланинско пасище с прекрасна панорама във всички посоки. В края на пасището ще започне по стръмно спускане през гора, докато не излезем на черен път в долината на р. Гребенищница, който след няколко километра ще ни изведе до колите.
Общ преход за деня: около 5-6 часа.


Задължителна екипировка:

 • Подходяща раница за тридневен поход в планината;
 • Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена;
 • Дъждобран;
 • Топла дреха (полар);
 • Връхна дреха предпазваща от вятър (ветровка);
 • Резервни чорапи и бельо;
 • Щеки за ходене (препоръчително);

Таксата включва:

 • Планински водач по време на преходите;
 • 3 нощувки в хижи;
 • Планинска здравна застраховка; 

Необходими документи:

 • Документ за самоличност;
 • Молба - Декларация за участие (попълва се на място);
 • Документ за внесена такса;
 • Планинска здравна застраховка за минимум 1000 лв. (включена е в таксата за участие и се прави от клуба, освен ако участникът не притежава валидна полица);

 

За допълнителни въпроси ..>>

Прочетете още:

Запиши се
Николай Петков

Дневник

инструменти за ремонт на велосипеди
...връх високо, град далеко...
Реклама в AdventureBG.net